Schimb─ârile climatice vor accentua culorile oceanelor

in Biodiversitate, Schimb─âri Climatice 7 February 2019 73 Views

Nuan╚Ťele de albastru ╚Öi verde ale oceanelor vor deveni mai intense p├ón─â la sf├ór╚Öitul secolului ca rezultat al ├«nc─âlzirii globale, conform unui nou studiu.

Cercet─âtorii spun c─â schimb─ârile de culoare vor avea loc din cauza impactului schimb─ârilor climatice asupra popula╚Ťiilor de fitoplancton, precum ╚Öi asupra altor componente colorate din oceane, relateaz─â The Guardian. Fitoplanctonul este format din organisme minuscule care ob╚Ťin energie prin fotosintez─â ╚Öi realizeaz─â aproximativ jum─âtate din produc╚Ťia de oxigen a p─âm├óntului.

ÔÇ×├Än acela╚Öi mod ├«n care plantele de pe uscat sunt verzi, fitoplanctonul este ╚Öi el verde, a╚Öadar cantitatea de diferite tipuri de fitoplancton afecteaz─â culoarea suprafe╚Ťei oceanelor.ÔÇŁ, a declarat Anna Hickman, co-autoare al studiului ╚Öi cercet─âtor la Universitatea din Southampton.

Hickman a ad─âugat c─â detectarea acestor schimb─âri este important─â, deoarece fitoplanctonul contribuie la aproximativ jum─âtate din fotosinteza realizat─â pe p─âm├ónt ╚Öi este baza lan╚Ťului trofic marin.

Cercet─âtorii au utilizat un model computerizat care prezice modul ├«n care factori ca temperatura, curentele oceanice ╚Öi aciditatea oceanelor afecteaz─â cre╚Öterea diferitelor tipuri de fitoplancton, precum ╚Öi nivelurile de alte materii organice colorate. De asemenea, cercet─âtorii au analizat modul ├«n care asemenea schimb─âri ar afecta absorb╚Ťia ╚Öi reflectarea luminii la suprafa╚Ťa oceanelor.  

Conform rezultatelor, dac─â temperatura global─â a m─ârii la suprafa╚Ť─â va cre╚Öte cu 3 grade Celsius p├ón─â ├«n 2100, culoarea a peste jum─âtate din oceanele lumii se va schimba.

Hickman a explicat c─â apa va deveni mai albastr─â ├«n zonele ├«n care fitoplanctonul are o biomas─â redus─â, iar regiunile oceanelor cu o nuan╚Ť─â mai verde, unde biomasa este mai mare, vor deveni ╚Öi mai verzi.  

Autorii studiului spun c─â monitorizarea schimb─ârilor de culoare ale oceanelor va putea oferi o avertizare timpurie privind modific─ârile popula╚Ťiilor de fitoplancton.

Cel mai probabil, schimbarea nu va fi detectabil─â cu ochiul liber.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii