Schimbările climatice nu afectează doar urșii polari. Sunt aici și se întâmplă acum

in EcoLIFESTYLE 27 March 2015 367 Views

Schimbările climatice nu reprezintă un pericol doar pentru urșii polari de la mii de kilometri depărtate. Cei mai reputați cercetători care și-au dedicat cariera studiului climei încearcă să îi facă pe oameni să înțeleagă acest mesaj pe care l-au transmis de la ultima conferința pe această temă care a avut loc în această săptămână în Japonia, informează Huffington Post.  

om

Aceștia au subliniat că pericolele încălzirii globale sunt imediate și afectează deja în mare măsură viața și sănătatea oamenilor. „De fapt urșii polari suntem noi”, susține  Patricia Romero Lankao, cercetător în cadrul Centrului Național de Cercetare Atmosferica din Boulder, Colorado, SUA. Marile riscuri nu sunt doar topirea gheții și adispariția a unor animale și plante. Pericolele sunt: foamete, boli, secetă, inundații, refugiați și războaie.

Noul document elaborat în Japonia trece în revistă toate schimbările majore, cum ar fi creșterea valurilor de căldură din America de Nord, Europa, Africa și Asia sau inundațiile severe, cum ar fi cele care au dus la strămutarea a 90.000 de oameni în Mozambic, în 2008, și care acum sunt mult mai frecvențe în Africa și Australia. De asemenea, topirea gheții în regiunea arctică nu afectează numai ursul polar, dar schimbă deja cultura și mijloacele de existența ale populațiilor indigene din nordul Canadei. „Schimbările climatice reprezintă într-adevăr o provocare în gestionarea riscurilor. Este foarte clar cムnu suntem pregătiți pentru astfel de evenimente “, spune Chris Field de la Institutul pentru Știință Carnegie din California.

Dacă schimbările climatice vor continuă în același ritm se anticipează o escaladare a fenomenelor extreme de violență, foamete și secetă. De altfel, pentru prima dată, oamenii de știință au subliniat legătura nuanțată dintre temperaturile ridicate și conflictele armate. De asemenea, se așteaptă ca prețurile alimentelor, la nivel global, să crească cu până la 85% până în 2050.

Aceste fenomene coroborate vor duce la creșterea gradului de sărăcie, iar țările cele mai sărace vor fi și mai sărace, populația va fi expusă mai multor boli provocate de lipsa alimentelor și a apei. “Schimbăƒrile climatice sunt deja o realitate. Modificări ale climei cu impact major asupra sănătății umane, ecosistemelor și agriculturii au deja loc în întreaga lume. Acestea își pot dubla efectele distructive în următorii 10 sau 20 de ani”, a spus John Christy, profesor în cadrul Universității Huntsville din Alabama.

Citește și:

Angajat al departamentului pentru protecția mediului din Florida, pedepsit pentru folosirea expresiei „schimbări climatice”

Departamentul de Protecția Mediului din Florida interzice folosirea sintagmei „schimbări climatice”

Comentarii

comentarii