Cum poți să fii un schior sau un snowboarder cu respect față de mediu

in EcoLIFESTYLE 8 January 2018 230 Views

Indiferent dacă ești toată iarna pe pârtii sau ești genul de snowboarder sau schior care se mulțumește să prindă numai o tură pe zăpadă, ar trebui să respecți regulile de mai jos, ca să contribui la lupta împotriva încălzirii globale și, astfel, ca munții să aibă parte de mai multă zăpadă.

 Cum poți să fii un schior sau snowboarder cu respect față de mediu

Transportul până în stațiune

Cea mai mare provocare legată de sporturile de iarnă este cum ajungi în stațiune astfel încât să ai un impact asupra mediului cât mai mic. Avioanele produc de cel puțin trei ori mai mult dioxid de carbon de persoană față de orice alt mijloc de transport, așa că alege să mergi cu mașina (pe care o împarți cu alții) sau cu trenul. Dacă ai de mers pe distanțe lungi, cum ar fi Statele Unite sau Noua Zeelandă, site-ul Seat61.com te ajută să găsești metode sustenabile de transport.

Transportul în comun

Atunci când ajungi în stațiune, folosește mijloacele de transport în comun care, în multe stațiuni montane din străinătate, este gratuit. Sau, mai bine de atât, alege cazarea aproape de pârtie, astfel încât să nu ai nevoie deloc de transport. Dacă ai de parcurs o distanță mai lungă de acasă până pe pârtie, împarte mașina cu altcineva (car sharing).

Colectează separat gunoiul

Cele mai multe unități de cazare pun la dispoziție coșuri pentru a colecta separat gunoiul, așa că respectă aceste indicații și depozitează deșeurile corect. Dacă nu ești tu persoana care duce gunoiul la clopote, ușurează-i munca femeii de serviciu și separă gunoiul măcar pe categoriile „reciclabil” (uscat) și „nereciclabil” (umed).

Chiștocuri

Ai zice că un chiștoc e prea mic ca să conteze și așa se pare că au gândit mai multe persoane care au fumat în stațiunea Val Thorens, Franța. Sub traseul unui singur telescaun au fost găsite 30.000 de chiștoace! Acestea pot contamina apa și pot dăuna florei și faunei. Cumpără-ți din stațiune scrumiere portabile pe care să le folosești la nevoie.

Ceară pentru snowboard eco-friendly

Dacă ești practicant de sporturi de iarnă, cu siguranță ești iubitor de natură, așa că nu vrei să lași în urma snowboardului tău, pe zăpadă, o urmă de ceară care poate dăuna mediului. Au apărut pe piață, cel puțin în străinătate, câteva mărci de ceară eco-friendly și cel mai probabil vor apărea în curând și în magazinele noastre.

Schiuri și snowboard sustenabile

Din respect pentru mediu poți să-ți achiziționezi chiar și un snowboard sau niște schiuri sustenabile, produse din lemne adunate din pădure, din materiale reciclate și lipici care nu dăunează mediului.

Alege stațiunea în mod conștient

La criteriile de selecție pe care le aveai până acum, atunci când îți alegeai stațiunea unde să te dai cu placa sau cu schiurile, adaugă-le și pe cele care țin de sustenabilitatea unei stațiuni: există infrastructură pentru colectare separată, folosesc energie verde, au luat măsuri pentru a încetini efectele încălzirii globale, există o politică a clădirilor verzi?

Schiori și snowboarderi care promovează protejarea mediului

Cum poți să fii un schior sau snowboarder cu respect față de mediu

Practicanții sporturilor de iarnă trebuie neapărat să fie și iubitori de natură, dacă vor să se bucure toată viața de activitățile pe zăpadă. Unii schiori și snowboarderi au înțeles că trebuie să protejeze mediului pentru a stopa încălzirea globală și, implicit, diminuarea precipitațiilor sub formă de zăpadă.

Gretchen Bleiler a câștigat de  trei ori medalia de aur la concursul X Games și a fost prima femeie care a realizat Crippler 540, o săritură foarte dificilă. Una dintre cele mai bune femei din lume care se dau cu placa, Gretchen colaborează îndeaproape cu StopGlobalWarming.org, vorbește în școli și universități despre încălzirea globală și este una din inițiatoarele grupului Protect Our Winters (POW), care are scopul de a reuni toți pasionații de sporturi de iarnă, cu scopul de a lupta împotriva încălzirii globale.

Tot din POW face parte și Jeremy Jones, specialist în free riding. Programul „Hot Planet/Cool Athletes”, pe care îl gestionează, duce snowboarderi și schiori profesioniști în școli, pentru a le vorbi despre cât de important este să ne pese de mediul înconjurător. De asemenea, Jeremy Jones a jurat să nu mai folosească elicopterele sau alte mijloace de transport în afară de mersul pe jos pentru a ajunge pe vârfurile înalte de unde începe cursele de free riding.

În septembrie 2011, Jeremy și Jones s-au deplasat la Washington pentru a transmite Congresului o scrisoare semnată de 500 de snowboarderi și schiori profesioniști care le cereau politicienilor să protejeze Agenția de Protejare a Mediului și legea Clean Air Act.

Comentarii

comentarii