Schneider Electric: Companiile nu sunt încă pregătite pentru noua economie a energiei

in Business, Energie 14 February 2018 12 Views

Un studiu publicat de Schneider Electric arat─â c─â cele mai multe organiza╚Ťii se simt preg─âtite pentru un viitor descentralizat, f─âr─â emisii de carbon ╚Öi digitalizat. Cu toate acestea, o mare parte dintre ele nu iau m─âsurile necesare pentru a integra ╚Öi a implementa programele de energie ╚Öi sustenabilitate.

Schneider Electric: Companiile nu sunt încă pregătite pentru noua economie a energiei

Acest fals sentiment de siguran╚Ť─â poate fi atribuit faptului c─â majoritatea companiilor au ├«nc─â abord─âri conven╚Ťionale ├«n privin╚Ťa managementului energiei ╚Öi a protec╚Ťiei mediului. Punctele slabe din inova╚Ťie sunt accentuate ╚Öi mai mult de insuficienta coordonare dintre departamentele de achizi╚Ťii, produc╚Ťie ╚Öi sustenabilitate, precum ╚Öi de o ineficient─â colectare ╚Öi distribuire de dateÔÇŁ, spun reprezentan╚Ťii Schneider Electric.

81% dintre companii au f─âcut ├«mbun─ât─â╚Ťiri ├«n domeniul energiei sau au ├«n plan s─â fac─â, dar cel mult 30% au ├«n vedere noi oportunit─â╚Ťi, cum ar fi microre╚Ťelele ╚Öi adaptarea la cerere.

├Än cadrul unui studiu efectuat ├«n r├óndul a aproape 240 de mari corpora╚Ťii din toat─â lumea (cu venituri echivalente cu, sau de peste 100 milioane de dolari) 85% dintre responden╚Ťi au spus c─â la ei ├«n companie se iau m─âsuri ├«n urm─âtorii trei ani pentru a men╚Ťine planurile de reducere a emisiilor de carbon la nivelul liderilor din industrie. Proiectele ini╚Ťiate sau ├«n dezvoltare, sunt axate mai ales pe gestionarea responsabil─â a energiei, a apei ╚Öi a de╚Öeurilor. ├Än afara surselor regenerabile, doar o mic─â parte dintre organiza╚Ťiile participante la studiu implementeaz─â strategii mai avansate ╚Öi tehnologii pentru administrarea energiei ╚Öi a emisiilor.

Printre principalele concluzii ale studiului se num─âr─â:

  • 81% dintre responden╚Ťi au f─âcut ├«mbun─ât─â╚Ťiri ├«n domeniul eficien╚Ťei energetice sau au ├«n plan astfel de m─âsuri ├«n urm─âtorii doi ani: 75% iau m─âsuri pentru a reduce consumul de ap─â ╚Öi de╚Öeurile.
  • 51% dintre ei au ├«ncheiat sau urm─âresc s─â deruleze proiecte ├«n domeniul energiilor regenerabile.
  • 30% dintre responden╚Ťi au implementat sau au planuri concrete de a folosi stocarea energiei, microre╚Ťelele sau o ├«mbinare de energie termic─â ╚Öi electric─â ÔÇô ori un mix al acestor tehnologii.
  • 23% dintre participan╚Ťii la studiu au strategii de management al cererii sau urm─âresc s─â aib─â ├«n viitorul apropiat.

Ne afl─âm ├«n centrul unei schimb─âri majore a modului ├«n care este consumat─â ╚Öi produs─â energia.┬áAccentul aproape universal pus pe conservare este un aspect pozitiv, dar s─â fii un consumator con╚Ötient este doar parte din cele necesare pentru a supravie╚Ťui ╚Öi a te dezvolta. Companiile trebuie s─â se preg─âteasc─â pentru a fi participan╚Ťi activi ├«n domeniul energiei, pun├ónd laolalt─â toate piesele necesare pentru a produce energie ╚Öi a interac╚Ťiona cu re╚Ťeaua, utilit─â╚Ťile, colegii ╚Öi cu al╚Ťi nou intra╚Ťi ├«n domeniu. Cei care nu ac╚Ťioneaz─â acum vor r─âm├óne ├«n urm─âÔÇŁ, a explicat Jean-Pascal Tricoire, Pre╚Öedinte ╚Öi CEO Schneider Electric.

Deciziile privind energia și sustenabilitatea nu sunt coordonate în cadrul echipelor și departamentelor relevante

O piedic─â important─â ├«mpotriva progresului ar putea fi insuficienta aliniere intern─â. 61% dintre responden╚Ťi au spus c─â deciziile privind energia ╚Öi sustenabilitatea din organiza╚Ťiile lor nu sunt coordonate ├«n mod fericit ├«n cadrul echipelor ╚Öi departamentelor relevante, ceea ce este cu at├ót mai adev─ârat pentru bunurile de consum ╚Öi companiile industriale. ├Än plus, acela╚Öi num─âr de responden╚Ťi au spus c─â absen╚Ťa cooper─ârii este o problem─â.

Gestionarea datelor a fost men╚Ťionat─â printre obstacolele care stau ├«n calea managementului integrat al energiei ╚Öi al emisiilor de carbon, 45% dintre participan╚Ťii la studiu spun├ónd c─â datele din organiza╚Ťie sunt foarte descentralizate, administrate la nivel local sau regional. Dintre cei care au identificat ÔÇ×instrumente/ elemente de m─âsurare insuficiente pentru schimbul de informa╚Ťii ╚Öi evaluarea proiectelorÔÇŁ drept un obstacol pentru colaborarea dintre departamente, 65% administreaz─â datele la nivel local, regional sau na╚Ťional ÔÇô nu la nivel global.

Peste 50% dintre companiile reprezentate ├«n studiu au ini╚Ťiat proiecte ├«n domeniul energiei regenerabile sau au ├«n plan acest lucru, s─ân─âtatea (64%) ╚Öi bunurile de consum (58%) fiind ├«n top. Persoanele cu func╚Ťii de conducere au un nivel mare de implicare ├«n aceste programe ╚Öi ├«n altele centrate pe sustenabilitate. 74% dintre responden╚Ťi au spus c─â personalul cu putere de decizie verific─â sau aprob─â ini╚Ťiativele ├«n domeniul energiilor regenerabile ╚Öi de sustenabilitate, ceea ce reprezint─â un indiciu c─â acestea sunt v─âzute ca o prioritate strategic─â.

╚śi, chiar dac─â rentabilitatea investi╚Ťiei este principalul element de evaluare pentru ini╚Ťiativele din domeniul energiei ╚Öi al sustenabilit─â╚Ťii, companiile ├«ncep s─â priveasc─â investi╚Ťiile dintr-o perspectiv─â mai cuprinz─âtoare, pe termen lung. De exemplu, peste jum─âtate dintre responden╚Ťi au spus c─â impactul de mediu este luat ├«n considerare ├«n procesul de evaluare. Riscul organiza╚Ťional (39%) este un alt element important.

Comentarii

comentarii