Record. Scoici gigantice, confiscate în Filipine

in Biodiversitate 18 April 2021 59 Views

├Än Filipine a fost ├«nregistrat unul dintre cele mai mari sechestre din lume care vizeaz─â specii pe cale de dispari╚Ťie. Au fost confiscate aproximativ 200 de tone de scoici gigantice, care valoreaz─â pe pia╚Ťa neagr─â 25.000 de dolari.

Aproximativ 200 de tone de scoici gigantice, din specii pe cale de dispari╚Ťie, au fost confiscate ╚Öi puse sub sechestru de autorit─â╚Ťile filipineze.

Printre cele confiscate erau ╚Öi unele din specia Tridacna Gigas, din care apar╚Ťin cele mai mari scoici din lume. Specia a devenit vulnerabil─â din cauza braconajului, scoicile fiind c─âutate at├ót pentru carnea lor, c├ót ╚Öi pentru ├«nveli╚Ö, care este folosit ca ├«nlocuitor pentru filde╚Ö ├«n bijuterii ╚Öi decora╚Ťiuni.

Scoicile uria╚Öe pot cre╚Öte peste un metru ╚Öi pot c├ónt─âri p├ón─â la 250 kilograme, fiind vitale pentru ecosistemul marin local. Con╚Ťin alge marine, care sunt o surs─â de hran─â pentru multe dintre speciile de pe╚Öti consumate de oameni.

├Än Filipine se g─âsesc cele mai multe specii de scoici tropicale gigantice din lume, iar acesta este unul dintre cele mai mari sechestre care vizeaz─â specii pe cale de dispari╚Ťie, scrie BBC.

Valoarea capturii ar fi putut ajunge pe pia╚Ťa neagr─â la 25.000 de dolari. Patru persoane au fost arestate pe o insul─â din provincia Palawan ├«n acest caz.

ÔÇ×Scoaterea acestor scoici gigantice din habitatul lor natural este un fel de crim─â intergenera╚Ťional─â. Va afecta permanent ecosistemul marin ╚Öi genera╚Ťiile viitoare vor fi private de beneficiile care decurg din acestaÔÇŁ, a declarat Jovic Fabello, purt─âtor de cuv├ónt al Consiliului pentru Dezvoltare Durabil─â din Palawan.

Legisla╚Ťia din domeniul pescuitului din Filipine interzice colectarea crustaceelor ÔÇőÔÇőgigant, considerate o specie pe cale de dispari╚Ťie. Cei care o ├«ncalc─â risc─â p├ón─â la 12 ani de ├«nchisoare ╚Öi amenzi de p├ón─â la un milion de pesos (15.000 de lire sterline).

├Än serialul ÔÇ×Filipine, arhipelagul poluatÔÇŁ am ar─âtat o alt─â fa╚Ť─â a ╚Ť─ârii insulare dec├ót cea prezentat─â turi╚Ötilor: poluarea aerului, a apei ╚Öi a solului, ├«n lipsa unor reglement─âri ferme.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii