Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Școli Verzi, o platformă și un opțional pentru educația de mediu

În anul 2014, trei asociații de mediu din România băteau palma pentru un plan prin care își propuneau să transforme elevii din indiferenți față de problemele mediului în cetățeni activi și informați, care să se implice direct în găsirea celor mai sustenabile soluții la probleme locale și globale de mediu.

Școli Verzi, o platformă și un opțional pentru educația de mediu

Astfel, Asociația Greenitiative, în parteneriat cu WWF-România și ViitorPlus – Asociația pentru dezvoltare durabilă au creat Platforma Școli Verzi, cu scopul de a aduce în școli, prin activitățile nonformale,  educația ecologică, contactul direct cu natura și învățarea experiențială.

Platforma a luat forma unui opțional de educaţie de mediu pe care profesorii de gimnaziu îl pot introduce în curriculum la decizia școlii. În ajutorul cadrelor didactice, partenerii au venit cu un kit educativ digital (despre care am scris și în episodul 2 al serialului „Ora de ecologie”) realizat împreună cu cadre didactice cu experiență.

Opționalul a fost inițial predat în 75 de clase de gimnaziu în șase județe pilot în anul școlar 2015-2016, iar în anul care a urmat s-au adăugat încă 50 de clase din 16 județe. De la demararea proiectului, au primit formare directă 140 de profesori, iar încă 700 de profesori au primit instruire prin coordonatorii locali.

Elevii învață, printre altele, despre diversitatea ecosistemelor, a speciilor și a geneticii, despre Delta Dunării, pădurile virgine din Carpații Meridionali, pădurile virgine din Maramureș, dar și despre Parcul Natural Văcărești.

Platforma Școli Verzi se poate lăuda cu „Marele Premiu pentru ONG” la Gala Premiilor pentru un Mediu Curat 2015. Într-un viitor apropiat, opționalul de educație ecologică „Școli Verzi” va fi predat în limba engleză, prin conceptul de „blended content”, în care elevii învață o limbă străină, dar în același timp își însușesc elemente de cetățenie activă, drag de natură și de un stil de viață care să respecte mediul.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=LWRuCPU9GhI]


Articolul face parte din episodul 3 al serialului „Ora de ecologie”. Citește aici despre alte 9 proiecte care mișcă rotițe în sistemul public de învățământ și care duc mesajul de responsabilitate față de mediu la copii.

spot_img

Ultimele știri