Scotia vrea sa interzica betisoarele de urechi care contin plastic

in Legislatie, Poluare 12 January 2018 111 Views

Be╚Ťi╚Öoarele pentru cur─â╚Ťarea urechilor confec╚Ťionate din plastic ar putea fi interzise ├«n Sco╚Ťia. Dac─â propunerea este adoptat─â, comercian╚Ťii nu vor mai avea voie s─â le v├ónd─â, iar produc─âtorii nu vor mai putea s─â le fabrice.

betisoare plastic scotia

Prin interzicerea be╚Ťi╚Öoarelor de plastic, guvernul sco╚Ťian vrea s─â reduc─â la jum─âtate cantitatea de de╚Öeuri care ajung ├«n mare. Autorit─â╚Ťile atrag aten╚Ťia c─â, ├«n ciuda campaniilor de informare ╚Öi de educare, cet─â╚Ťenii continu─â s─â arunce acest tip de de╚Öeuri ├«n vasul toaletei.

Roseanna Cunningham, șefa cabinetului responsabil cu protejarea mediului, a descris gravitatea problemei:

Infrastructura de canalizare a Sco╚Ťiei colecteaz─â ╚Öi trateaz─â ├«n jur de 945 de milioane de litri de ap─â zilnic. ├Äns─â aceste sisteme nu au fost proiectate s─â elimine buc─â╚Ťi de plastic at├ót de mici precum be╚Ťi╚Öoarele de urechi. Odat─â ajunse ├«n ape, acestea pot omor├« animalele marine ╚Öi p─âs─ârile care le ├«nghit.

Reprezentanta guvernului sco╚Ťian a mai precizat c─â interdic╚Ťia este justificat─â ╚Öi nici nu creeaz─â probleme, ├«ntruc├ót exist─â pe pia╚Ť─â alternative biodegradabile. Ea ├«i ├«ncurajeaz─â pe cet─â╚Ťeni s─â participe la consult─ârile publice pe acest subiect.

├Än 2017, compania farmaceutic─â Johnson and Johnson anun╚Ťa c─â nu va mai folosi plasticul ├«n produc╚Ťia be╚Öi╚Öoarelor de urechi ├«n Europa. M─âsura nu se aplic─â deocamdat─â pentru Australia, America de Nord ╚Öi Asia, ceea ce atras critica ONG-urilor de mediu.

Potrivit Societ─â╚Ťii pentru Conservare Marin─â, care organizeaz─â ac╚Ťiuni anuale de cur─â╚Ťare a plajelor din Marea Britanie, be╚Ťi╚Öoarele de plastic sunt pe locul ╚Öase ├«n topul de╚Öeurilor colectate.

Marea Britanie declar─â r─âzboi plasticului de unic─â folosin╚Ť─â

Propunerea guvernului sco╚Ťian nu este singura mi╚Öcare ├«mpotriva plasticului de unic─â folosin╚Ť─â din aceast─â perioad─â. Theresa May a anun╚Ťat recent un plan prin care vrea s─â elimine complet de╚Öeurile de plastic ÔÇ×evitabileÔÇŁ, p├ón─â ├«n 2042.

Printre m─âsurile anun╚Ťate, se num─âr─â:

  • extinderea taxei de 5 ╚Öilingi (0,26 lei) pentru v├ónzarea de pungi din plastic de unic─â folosin╚Ť─â pentru toate magazinele; ├«n prezent, taxa se aplic─â doar pentru magazinele cu peste 250 de angaja╚Ťi cu norm─â ├«ntreag─â; introducerea ei ├«n 2015 a condus la reducerea cu 90% a consumului de pungi;
  • finan╚Ť─âri pentru inova╚Ťii ├«n industria plasticului;
  • presiuni pentru ca supermarketurile s─â amenajeze raioane cu produse vrac;
  • angajamentul de a sus╚Ťine financiar statele ├«n curs de dezvoltare care vor s─â lupte ├«mpotriva polu─ârii cu plastic.

Comentarii

comentarii