Glifosat și alte substanțe chimice periculoase, descoperite în scutece pentru bebeluși

in Poluare 5 February 2019 342 Views

Cercetătorii francezi au descoperit urme de chimicale periculoase, inclusiv controversatul erbicid glifosat, în scutece de unică folosință pentru bebeluși de la mai multe branduri.

Cercetătorii au testat 23 de scutece disponibile pe piața franceză între 2016 și 2018. Anumite substanțe periculoase au fost găsite inclusiv în scutecele comercializate ca „ecologice”. Raportul nu a numit brandurile care conțin chimicale, însă a sugerat că sunt mărci bine cunoscute.

Agenţia franceză pentru Alimentaţie, Sănătate, Securitate Profesională şi de Sănătate, Anses, a detectat mai multe chimicale periculoae care ar putea ajunge în corpul bebelușilor prin urină sau piele. Unele substanțe, cum ar fi cele care intră în componența parfumurilor, sunt adăugate intenționat.

Cercetătorii au găsit aproximativ 60 de chimicale în scutece, unele dintre ele fiind interzise în Uniunea Europeană de peste 15 ani. Printre substanțe se numără și chimicale găsite de obicei în fumul de țigară sau gazele de eșapament de la mașinile diesel, precum și controversatul erbicid glifosat, care este asociat cu mai multe probleme de sănătate, inclusiv cancer.

Erbicidul glifosat a fost găsit în numeroase branduri de cereale pentru copii comercializate în SUA

Raportul recomandă eliminarea sau minimizarea substanțelor periculoase din scutecele de unică folosință și mai multe reglementări privind aceste produse. De asemenea, este nevoie de mai multe studii pentru a înțelege mai bine efectele scutecelor asupra sănătății.

„Nu există studii epidemiologice care să ne permită să demonstrăm efectele asupra sănătății asociate cu purtatul scutecelor. Acestea fiind spuse, substanțe chimice periculoase au fost descoperite în scutece… există dovezi că limitele sigure pentru mai multe substanțe au fost depășite. În acest moment, ținând cont de ce știm, nu este posibil să excludem un risc pentru sănătate asociat cu purtarea scutecelor de unică folosință.”

Compania Pampers a declarat că scutecele lor sunt sigure și că recomandările raportului au fost deja implementate.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii