Se apropie planeta de ÔÇťapogeul pe╚ÖteluiÔÇŁ?

in Biodiversitate 17 July 2018 18 Views

Produc╚Ťia de pe╚Öte la nivel global va continua s─â creasc─â ├«n urm─âtorii zece ani, chiar dac─â cantitatea de pe╚Öte capturat─â ├«n s─âlb─âticie s-a stabilizat iar dezvoltarea intens─â a acvaculturii este acum temperat─â, se spune ├«ntr-un nou raport al Organiza╚Ťiei Na╚Ťiunilor Unite pentru Alimenta╚Ťie ╚Öi Agricultur─â (FAO).

Se apropie planeta de ÔÇťapogeul pe╚ÖteluiÔÇŁ

Ultima edi╚Ťie a raportului The State of World Fisheries and Aquaculture┬á(SOFIA), estimeaz─â p├ón─â ├«n 2030, o cre╚Ötere a produc╚Ťiei de pe╚Öte provenit─â din pescuit ╚Öi acvacultur─â p├ón─â la 201┬ámilioane de tone.┬áAceasta┬á reprezint─â┬á o cre╚Ötere cu 18% fa╚Ť─â de nivelul actual de produc╚Ťie de 171 milioane de tone.

Dar ob╚Ťinerea unei cre╚Öteri ├«n viitor va necesita progrese continue ├«n ceea ce prive╚Öte consolidarea regimurilor de gestionare a pescuitului, reducerea pierderilor ╚Öi a de╚Öeurilor ╚Öi abordarea unor probleme cum ar fi pescuitul ilegal, poluarea mediului acvatic ╚Öi schimb─ârile climatice, se men╚Ťioneaz─â ├«n raport.

Sectorul pescuitului este esen╚Ťial pentru a atinge obiectivul FAO privind zero foame pe glob ╚Öi malnutri╚Ťie, iar contribu╚Ťia sa la cre╚Öterea economic─â ╚Öi lupta ├«mpotriva s─âr─âciei este ├«n cre╚Ötere. Sectorul ├«ns─â are ╚Öi provoc─ârile sale, de unde se impune necesitatea de a reduce procentul stocurilor de pe╚Öte pescuit dincolo de viabilitatea biologic─â”, a declarat directorul general al FAO, Jos├ę Graziano da Silva.

Tendin╚Ťe ├«n oferta global─â de pe╚Öte

Conform raportului The State of World Fisheries and Aquaculture, ├«n 2016, 90,9 milioane de tone de pe╚Öte au fost capturate ├«n s─âlb─âticie ÔÇô reprezent├ónd o u╚Öoar─â sc─âdere de 2 milioane de tone fa╚Ť─â de anul precedent, ├«n principal datorit─â fluctua╚Ťiilor periodice ale popula╚Ťiilor de Anchoveta Peruvian─â asociate cu El Ni├▒o.

În general, începând din anii 1990, cantitatea de pește capturată în sălbăticie, a rămas în mare măsură stabilă.

├Än ciuda acestui fapt, ├«n ultimele decenii, lumea a consumat cantit─â╚Ťi tot mai mari de pe╚Öte – 20,4 kg pe cap de locuitor ├«n 2016, comparativ cu pu╚Ťin sub 10 kg┬á ├«n anii 1960 – datorit─â, ├«n mare parte, cre╚Öterii produc╚Ťiei din acvacultur─â, ├«n anii 1980 ╚Öi 1990.

├Än 2016, produc╚Ťia din acvacultur─â a atins 80 milioane de tone, conform raportului SOFIA 2018 – furniz├ónd 53% din totalul pe╚Ötelui consumat de oameni ca hran─â.

├Än timp ce cre╚Öterea produc╚Ťiei din acvacultur─â a ├«ncetinit – ├«nregistr├ónd o sc─âdere anual─â de 5,8% ├«ntre 2010 ╚Öi 2016, cu 10% mai pu╚Ťin dec├ót ├«n anii 1980 ╚Öi 1990 ÔÇô aceasta va continua s─â se extind─â ├«n deceniile urm─âtoare, mai ales ├«n Africa.

Eforturile de reducere a cantit─â╚Ťii de pe╚Öte care este aruncat─â ├«n mare ╚Öi a de╚Öeurilor post captur─â – de exemplu, prin utilizarea pe╚Ötilor mai mici ╚Öi a capetelor pentru producerea f─âinii de pe╚Öte – va contribui, de asemenea, la satisfacerea cre╚Öterii continue a cererii de produse pesc─âre╚Öti.

Statutul stocurilor de pește sălbatic

Aproximativ 59,9% din principalele specii comerciale de pe╚Öte pe care le monitorizeaz─â FAO sunt pescuite acum la niveluri biologic durabile, ├«n timp ce 33,1% sunt pescuite la niveluri nesustenabile din punct de vedere biologic – o situa╚Ťie pe care raportul SOFIA 2018 o descrie ca fiind “├«ngrijor─âtoare”. (Celelalte 7% sunt pescuite sub nivelul permis).

Cu doar 40 de ani în urmă, 90% din pescuitul monitorizat de FAO  era la niveluri biologic durabile și doar 10% erau pescuite în mod nesustenabil.

Aceste tendin╚Ťe nu ├«nseamn─â neap─ârat c─â nu s-au ├«nregistrat progrese ├«n realizarea Obiectivului 14 pentru Dezvoltare Durabil─â, care solicit─â comunit─â╚Ťii interna╚Ťionale s─â reglementeze ├«n mod eficient pescuitul pe╚Ötelui, a pescuitului ilegal ╚Öi a practicilor distructive de pescuit ╚Öi s─â implementeze planuri de management bazate pe date ╚Ötiin╚Ťifice pentru restabilirea stocurilor.

Dar raportul FAO avertizeaz─â c─â lumea a deraiat ├«n abordarea sa ├«n domeniul pescuitului durabil, ceea ce a condus la o reducere de inventar – prea multe b─ârci pentru prea pu╚Ťini pe╚Öti – ├«n ╚Ť─ârile ├«n curs de dezvoltare, care este compensat─â prin ├«mbun─ât─â╚Ťirea gestion─ârii pescuitului, precum ╚Öi starea stocurilor ├«n ╚Ť─ârile dezvoltate.

Pentru a contracara acest lucru, este necesar să se stabilească parteneriate eficiente, în special în ceea ce privește coordonarea politicilor, mobilizarea resurselor financiare și a resurselor umane și utilizarea tehnologiilor avansate (de exemplu, pentru monitorizarea pescuitului).

Schimbările climatice și poluarea, un motiv de îngrijorare.

├Än timp ce cercet─ârile sugereaz─â c─â schimb─ârile climatice ar putea afecta nivelul global al capturilor de pe╚Öte cu mai pu╚Ťin de 10%, se a╚Öteapt─â schimb─âri climatic semnificative ├«n locurile ├«n care este capturat pe╚Ötele, noteaz─â SOFIA 2018. Este posibil ca capturile s─â scad─â ├«n multe regiuni tropicale dependente de pescuit ╚Öi s─â creasc─â ├«n zonele temperate din nord.

Schimb─ârile ├«n distribu╚Ťia pescuitului vor avea implica╚Ťii majore din punct de vedere opera╚Ťional, managerial ╚Öi jurisdic╚Ťional, se spune ├«n raport. Vor fi necesare o serie de cercet─âri pentru a elabora strategii care s─â permit─â at├ót pescuitului c├ót ╚Öi speciilor de pe╚Öte s─â se adapteze f─âr─â probleme la schimb─ârile climatice.

De asemenea, este necesar─â o colaborare consolidat─â pentru a aborda problemele cauzate de resturile de pe urma pescuitului ╚Öi poluarea cu plastic ├«n ecosistemele acvatice. Ar trebui s─â se acorde prioritate m─âsurilor preventive care reduc de╚Öeurile. Sunt necesare eforturi de modernizare a schemelor de reciclare la “economiile circulare”, precum ╚Öi eliminarea treptat─â a plasticului de unic─â folosin╚Ť─â, conform raportului FAO.

Comentarii

comentarii