Seceta extrem─â a produs peste 80% din pagubele din anul agricol 2019-2020. Ce culturi sunt cele mai afectate

in Schimb─âri Climatice 13 October 2020 86 Views

Peste 80% din pagubele din anul agricol au fost produse pe fondul unui trend ascendent al secetei extreme, iar culturile cele mai afectate sunt de porumb ┼či floarea soarelui, potrivit Groupama Asigur─âri.

Compania spune c─â a pl─âtit p├ón─â ├«n acest moment, pentru anul agricol 2019 ÔÇô 2020, daune ├«n valoare de 37 milioane de lei, majoritatea cauzate de secet─â, furtuni ┼či grindin─â. De asemenea, ├«n baza dosarelor deja avizate p├ón─â la aceast─â dat─â, valoarea total─â a daunelor pl─âtite se va situa ├«n jurul sumei de 100 milioane de lei.

ÔÇ×Fermierii rom├óni sunt vulnerabili ├«n calea fenomenelor meteo extreme din ce ├«n ce mai frecvente, ├«nregistr├ónd pagube tot mai mari ┼či mai greu de dep─â┼čit de la un an la altul. Agricultura este, ├«ns─â,┬á o parte determinant─â a economiei noastre, Rom├ónia fiind al 5-lea produc─âtor agricol din Uniunea European─â. Ast─âzi, suntem singura companie care acoper─â riscul de secet─â cu un produs care este subven┼úionabil, construit pe nevoile reale ale fermierilor ┼či care se bazeaz─â pe realitatea fiec─âruia dintre ei. Pentru sustenabilitatea agriculturii pe termen mediu ┼či lung este, ├«ns─â, nevoie ┼či de un set de m─âsuri de preven┼úie care ar putea reduce frecven┼úa ┼či gradul de distrugere provocat de fenomenele extreme, o legisla┼úie simplificat─â ┼či mai pu┼úin─â birocra┼úie – toate m─âsuri importante ┼či pentru ca sistemul de asigur─âri s─â poat─â prelua aceste riscuri la un cost mai mic pentru fermieriÔÇŁ, a declarat C─âlin Matei, Director General Adjunct, Groupama Asigur─âri.

Groupama Asigur─âri asigur─â ├«n prezent peste 830.000 de hectare, fiind lider de pia┼ú─â pe segmentul agricol. Perioada ├«n care se primesc solicit─âri pentru asigur─ârile culturilor agricole este octombrie ÔÇô iulie, fiind eviden┼úiate dou─â perioade de v├órf: noiembrie ┼či decembrie, respectiv mai ┼či iunie, iar riscurile asigurate difer─â de la o regiune la alta, ├«n func┼úie de caracterul regiunii ┼či nevoile fiec─ârui fermier.

Cu toate acestea, conform datelor companiei, clien┼úii solicit─â cel mai des acoperirea unor riscuri precum grindina, furtuna, ploile excesive, incendiul, seceta, ar┼či┼úa, dar ┼či ├«nghe┼úurile.

Cele mai afectate zone din ţară

├Än mod constant, sudul ┼či estul ┼ú─ârii, zone ce reprezint─â 75% din suprafa┼úa arabil─â a Rom├óniei, sunt afectate de secet─â, acest fenomen transform├óndu-se din risc ├«n certitudine ├«n ultimii ani.

├Än perioada octombrie 2019 ÔÇô iulie 2020, sud-estul ┼ú─ârii a fost zona cea mai afectat─â de secet─â, diferen┼úa fiind dat─â de intensitatea fenomenului, care, ├«n acest an, a produs efecte puternice. Culturile de toamn─â au fost afectate pe o suprafa┼ú─â de 1,2 ÔÇô 1,4 milioane de hectare (Conform declara┼úiilor oficiale ale reprezenta┼úilor Ministerului Agriculturii), ceea ce ├«nseamn─â aproximativ 40% – 50% din suprafa┼úa total─â cultivat─â cu acest tip de culturi.

Acest procent cre┼čte ├«n zonele de sud-est, unde pagubele dep─â┼česc 55% din suprafe┼úele cultivate. La nivelul ├«ntregii ┼ú─âri, pierderea pe produc┼úie este estimat─â la peste 40%, ceea ce ├«nseamn─â c─â ├«n jude┼úele cele mai afectate din sudul ┼ú─ârii, pierderea medie este de peste 60%.

├Än materie de costuri ale asigur─ârii, acestea sunt influen┼úate de factori precum: pachetul de acoperiri ales, localizarea culturilor sau suprafa┼úa asigurat─â ┼či pot varia ├«ntre 50 ron/hectar ┼či 300 ron/hectar. Un pachet de acoperiri complete ale riscurilor va asigura inclusiv riscuri generate de secet─â ┼či ar┼či┼ú─â. Aceste costuri, spun reprezentan┼úii companiei, trebuie analizate ├«n corela┼úie cu pierderile posibile care pot fi produse de aceste fenomene.

Spre exemplu, pentru un pachet complet de asigurare, o echivalare a acestor costuri ├«n produc┼úie ar putea reprezenta o cantitate de 400 kg de recolt─â pe hectar, ├«n timp ce pierderea real─â medie cauzat─â de secet─â ├«n acest an a fost 6-7.000 de kg pe hectar. Aceast─â situa┼úie a fost frecvent ├«nt├ólnit─â ├«n acest an agricol ┼či, ├«n unele cazuri, a reprezentat pierderi de p├ón─â la 100%.

Cite┼čte ┼či:

Fermierii afecta╚Ťi de secet─â vor primi ajutoare de 925 de lei pe hectar
Schimbări climatice: septembrie 2020, cea mai caldă lună septembrie înregistrată în perioada modernă

Comentarii

comentarii