Secretar de stat Agricultur─â: Produc╚Ťia agricol─â a lumii este controlat─â de 7 state. Fermierii rom├óni trebuie s─â se asocieze

in Business, Eat Smart, Eat Smart 7 November 2018 86 Views

Produc╚Ťia agricol─â a lumii este controlat─â de ╚Öapte state, a declarat f─âr─â a le enumera Daniel Bot─ânoiu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii ╚Öi Dezvolt─ârii Rurale (MADR) la conferin╚Ťa Green Report “Eat Smart. Buy Local”.

Potrivit┬áworldatlas.com, primele ╚Öapte state ale lumii cu cea mai mare produc╚Ťie agricol─â sunt: SUA, Olanda, Germania, Brazilia, Fran╚Ťa. China ╚Öi Spania.

Pentru a sprijini productivitatea local─â, Daniel But─ânoiu a spus c─â ar trebui ca agricultorii rom├óni s─â se asocieze ╚Öi ├«n acest vor putea s─â v├ónd─â c─âtre marile lan╚Ťuri de magazine, care se aprovizioneaz─â ├«n cantit─â╚Ťi mult mai mari dec├ót ar putea s─â produc─â un singur agricultor.

De asemenea, Guvernul ar trebui să construiască o infrastructură adecvată, unde fermierii să își poată depozita produsele, ca mai apoi aceastea să fie distribuite supermarketurilor.

“├Äncerc─âm s─â construim depozite ├«n fiecare jude╚Ť. ├Än momentul ├«n care cree─âm aceste depozite, putem comasa produc╚Ťia, aceste unit─â╚Ťi urm├ónd s─â fie administrate privat”, a declarat Daniel Bot─ânoiu.

Potrivit secretarului de stat, de la ├«nceputul anului s-au ├«nfiin╚Ťat 120 de cooperative.

Un  program derulat de către Guvern a fost cel pentru tomate, prin care fermierii care cultivă roșii beneficiază de un ajutor de la stat.

But─ânoiu a declarat c─â o parte dintre fermierii ├«nscri╚Öi ├«n program au preferat s─â ├«╚Öi v├ónd─â produc╚Ťia de tomate intermediarilor pentru doar 10 bani ├«n plus pe kilogram.

“Am ├«ncercat cu magazinele s─â avem Programul de tomate. O s─âpt─âm├ón─â a func╚Ťionat corect, apoi au ap─ârut samsarii ╚Öi i-a spus fermierului: eu ├«╚Ťi dau 10 bani ├«n plus ╚Öi fermierul a preferat s─â ├«i v├ónd─â lui”, a spus reprezentantul MADR.

Prezent─â la conferin╚Ť─â, Raluca Barbu, senior Consultan Highclere Consulting, a spus c─â din cercet─ârile efectuate ├«n r├óndul agricultorilor, a identifiat c├óteva probleme pe care ace╚Ötia le ridic─â. De exemplu, fermierii ╚Öi-ar dori s─â asigure o trasabilitate mai bun─â a produselor lor pentru clien╚Ťii din magazine, dar ╚Öi s─â creeze produse noi, inovatoare, ├«ns─â nu ╚Ötiu cum. De asemenea, micii fermierii se lovesc de birocra╚Ťie, pe care nu ╚Ötiu cum s─â o gestioneze.

Directorul executiv al Romalimenta, Mihai Vișan, a spus că fermierii cu productivitate mică ar trebui să se îndrepte către produse de nișă, către delicatese, care încep să aibă succes la consumatori.

În ceea ce privește calitatea legumelor și fructelor românești, secretarul de stat în MADR a spus că, România folosește cea mai mică cantitate de îngrășământ din Uniunea Europeană, și că acest lucru conferă calitatea produselor.

“Rom├ónia produce de o valoare extraordinar─â, nu se utilizeaz─â pesticide ca ├«n alte state din UE. Iar referitor la Programul de tomate, calitatea este foarte bun─â pentru c─â noi facem teste. Avem acest sol minunat, nu are cum sa nu dea gust”, a explicat Daniel Bot─ânoiu.

Pe de alt─â parte, reprezentantul Romalimenta, este de p─ârere c─â numai prin controlul fermierilor se poate ob╚Ťine calitate.

“F─âr─â control vom avea o pia╚Ťa haotic─â ├«n care consumatorii nu au ├«ncredere”.

 

Comentarii

comentarii