Secretarul general al ONU: Au mai rămas doi ani în care putem acţiona pentru combaterea schimbărilor climatice

in Poluare 14 September 2018 106 Views

Omenirea mai are la dispoziţie doi ani pentru a lua măsuri în scopul combaterii schimbărilor climatice fără să înfrunte consecinţe dezastruoase, a avertizat luni secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, potrivit AFP.

“Schimb─ârile climatice reprezint─â problema definitorie a timpului nostru ╚Öi suntem ├«ntr-un moment definitoriu. Dac─â lucrurile nu o vor lua ├«ntr-o alt─â direc┼úie p├ón─â ├«n 2020, risc─âm (…) consecin┼úe dezastruoase pentru oameni ┼či sistemele naturale care ne sus┼úin”, a declarat Antonio Guterres, ├«ntr-un discurs ┼úinut la sediul ONU din New York.

Discursul s─âu de la ONU a avut loc cu trei zile ├«naintea unei reuniuni mondiale pe tema ac┼úiunii climatice, care va reuni la San Francisco mii de politicieni, primari, reprezentan┼úi al ONG-urilor ┼či companiilor.

Liderii lumii care au semnat acordul de la Paris privind schimb─ârile climatice ├«n 2015 s-au angajat s─â adopte o serie de m─âsuri pentru a limita cre╚Öterea temperaturii globale la mai pu╚Ťin de dou─â grade Celsius ╚Öi p├ón─â la 1,5 grade p├ón─â la sf├ór╚Öitul secolului.

Dar studiile recente arat─â c─â lumea nu este pe drumul cel bun ╚Öi c─â este probabil s─â fie nu ating─â acea ╚Ťint─â.

Guterres a solicitat o conducere mai puternic─â din partea politicienilor, oamenilor de afaceri, oamenilor de ╚Ötiin╚Ť─â ╚Öi publicului pentru a “sparge paralizia” ╚Öi pentru a pune lumea ├«ntr-un climat prietenos.

“Este imperativ ca societatea civil─â – tineri, femei, sectorul privat, comunit─â┼úi religioase, ┼čtiin┼úifice ┼či mi┼čc─âri ecologice din toat─â lumea – s─â cear─â explica┼úii liderilor”, a spus secretarul general al Na┼úiunilor Unite.

Pre╚Öedintele SUA Donald Trump a f─âcut un pas ├«napoi ├«n efortul ONU de a ac╚Ťiona ├«mpotriva schimb─ârilor climatice atunci c├ónd a anun╚Ťat anul trecut c─â Statele Unite se retrag din acordul de la Paris.

├Äns─â, oficialii ONU se tem c─â ┼či alte state i-ar putea urma exemplul, cum ar fi Australia, unul dintre cei mai mari poluatori pe cap de locuitor ai gazului cu efect de ser─â, care a eliminat din legisla┼úia na┼úional─â planurile de conservare a obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon.

“Schimb─ârile climatice ac┼úioneaz─â mai repede dec├ót noi”, a subliniat oficialul. “Avem instrumentele cu ajutorul c─ârora s─â ne eficientiz─âm ac┼úiunile, dar ne lipse┼čte, chiar ┼či dup─â Acordul de la Paris, autoritatea ┼či ambi┼úia pentru a face ceea ce trebuie f─âcut”, a avertizat acesta.

Anul viitor, la Na╚Ťiunile Unite va avea loc un summit important privind clima, care va face o evaluare a realiz─ârilor ╚Öi a e╚Öecurilor acordului de la Paris.

Comentarii

comentarii