Secretarul general al ONU îi îndeamnă pe toţi liderii politici „să aleagă calea energiei curate”

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, i-a îndemnat pe toţi liderii politici „să aleagă calea energiei curate” în planurile lor de relansare economică în epoca post-COVID-19, cerându-le să renunţe la cărbune şi la susţinerea energiilor fosile.

El a a luat cuvântul în cadrul unui „summit al tranziţiilor spre o energie curată”, organizat în format online şi a insistat asupra acestei teme: „Cărbunele nu îşi mai are locul în planurile de redresare economică de după COVID-19!”.

„Să ne luăm încă de azi angajamentul că nu va exista o întoarcere la cărbune şi să punem capăt oricărei finanţări externe a cărbunelui în ţările aflate în curs de dezvoltare. Azi, aş vrea să le cer tuturor liderilor politici să aleagă calea energiei curate, din trei motive vitale: sănătatea, ştiinţa şi economia”, a declarat Antonio Guterres într-un mesaj video adresat miniştrilor din mai multe ţări care au participat la o întrunire organizată de Agenţia Internaţională a Energiei (AIE).

După părerea sa, „sprijinul ce vizează salvarea unor sectoare precum industria, aviaţia şi transporturile trebuie să fie condiţionat de alinierea lor cu obiectivele Acordului de la Paris”, care urmăreşte reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a păstra creşterea medie a temperaturii globale „sub pragul de 2°C” în raport cu era preindustrială.

„Ar trebui să încetăm să mai risipim fonduri acordând subvenţii pentru energii fosile şi să punem un preţ pe cărbune. Trebuie să luăm în calcul riscul climatic în deciziile noastre”, mai ales în cele financiare, a adăugat Antonio Guterres.

Energiile fosile – cărbune, petrol, gaze naturale – alimentează cu aproximativ 80% emisiile de gaze cu efect de seră, vinovate de producerea dereglărilor climatice.

Adăugând că energiile regenerabile generează de trei ori mai multe locuri de muncă decât aceste industrii poluante, secretarul general al ONU a citat ca exemple pozitive planurile Uniunii Europene, pe cele ale Coreii de Sud, dar şi alegerea Nigeriei de a-şi reforma cadrul de subvenţii alocate energiilor fosile.

„Însă mulţi alţii nu au primit încă mesajul”, a deplâns Antonio Guterres, evocând un raport despre planurile de relansare prevăzute în cadrul G20, care „arată că de două ori mai mulţi bani – fonduri ale contribuabililor – au fost cheltuiţi pentru energii fosile decât pentru energii curate”.

Ssecretarul general a spus că, la nivel mondial, poluarea aerului în aer liber provoacă aproape 9 milioane de decese timpurii în fiecare an și scurtează viețile oamenilor cu o medie de trei ani.

„Acesta este un efect mai mare asupra speranței de viață decât fumatul de tutun”, a spus el.

Guterres a cerut comunității globale „să înceteze irosirea banilor din subvențiile pentru combustibilii fosili și să pună un preț la carbon”.

„Trebuie să luăm în considerare riscul climatic în luarea deciziilor noastre. Fiecare decizie financiară trebuie să țină cont de impactul social și de mediu. Acest lucru este mai important ca niciodată în lunile următoare, deoarece companiile, investitorii și țările iau mari decizii financiare cu privire la viitor. Energia regenerabilă este singura sursă de energie preconizată să crească în 2020”, a spus Guterres.

 

spot_img

Ultimele știri