Locuitorii sectorului 1 pot propune unde s─â fie amplasate 30 de parc─âri pentru biciclete

in EcoLIFESTYLE, Transport 3 August 2020 190 Views

Asocia╚Ťia HaiCuBicla va realiza 30 de parc─âri pentru biciclete ╚Öi c├óte o sta╚Ťie de reparat biciclete ├«n regim de autoservire, ├«n fiecare dintre acestea. Locuitorii sectorului 1 pot propune, p├ón─â pe 17 august, locuri unde s─â fie amplasate acestea.

Asocia╚Ťia HaiCuBicla ╚Öi-a propus s─â vin─â ├«n ajutorul bicicli╚Ötilor ╚Öi poten╚Ťialilor bicicli╚Öti (actual nehot─âr├ó╚Ťi) care locuiesc, tranziteaz─â ╚Öi lucreaz─â pe raza Sectorului 1, dar ╚Öi restul cet─â╚Ťenilor ╚Öi turi╚Ötilor. A╚Öa c─â a propus, ├«n cadrul unei campanii de bugetare participativ─â, un proiect care presupune realizarea, ├«n puncte cheie, a 30 de parc─âri de biciclete, cu c├óte o sta╚Ťie de reparat biciclete ├«n regim DYI (autoservire).

Cerin╚Ťele pe care trebuie s─â le ├«ndeplineasc─â propunerile de amplasare sunt:

  • s─â fie din sectorul 1
  • s─â aib─â 10-15 m.p. ╚Öi s─â nu fie spa╚Ťiu verde (sau nu mai mult de 25% din respectiva suprafa╚Ť─â s─â fie spa╚Ťiu verde);
  • s─â fie ├«n jurul blocului/blocurilor/caselor de locuit ╚Öi s─â aib─â acordul asocia╚Ťiei de locatari (cei care propun zonele ├«n care locuiesc trebuie s─â contribuie la ob╚Ťinerea acordului asocia╚Ťiei de locatari)
  • s─â nu fie pe str─âzi pe care circul─â STB.

ÔÇ×Sectorul 1 este cel mai ├«ntins ca suprafa╚Ť─â fa╚Ť─â de restul sectoarelor din capital─â ╚Öi nu ├«n ultimul r├ónd locul unde ├«╚Öi au sediul majoritatea firmelor ╚Öi corpora╚Ťiilor. Implementarea unor m─âsuri rapide precum montarea de sta╚Ťii de reparat biciclete ├«n regim do it yourself ╚Öi gratuit ╚Öi de rasteluri (parc─âri pentru orice tip de biciclet─â ╚Öi antifurt folosit) ar ajuta mult cet─â╚Ťenii care locuiesc, tranziteaz─â sau lucreaz─â ├«n acest sector ├«n deplas─ârile acestora recurente ╚Öi ├«n sc─âderea timpului petrecut ├«n trafic, fie c─â vorbim de mersul acestora la birou, studii (╚Öcoal─â, liceu, facultate sau alte unit─â╚Ťi de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt) sau acas─â, fie la activit─â╚Ťi de recreere ├«n timpul liber (film sau spectacol)ÔÇŁ, au explicat reprezentan╚Ťii Asocia╚Ťiei.

Parc─ârile vor fi acoperite, pentru o mai mare siguran╚Ť─â pe timp de ploaie, ninsoare ╚Öi inclusiv ├«mpotriva efectelor razelor solare.

ÔÇ×De cele mai multe ori bicicli╚Ötii nu aleg s─â plece de acas─â cu bicicleta din cauza lipsei de rasteluri (parc─âri de biciclete). ├Än plus, rastelurile care exist─â pe domeniul public, ca de pild─â cele de la sta╚Ťiile de metrou nu pot fi utilizate deoarece nu sunt adaptate oric─ârui tip de biciclet─â (indiferent de tipul de ro╚Ťi mari sau mici sau de tipul de cauciucuri, de tipul de fr├ón─â, precum cea pe disc etc.) sau oric─ârui tip de antifurt (mai lung, mai scurt, tip u-lock, cablu etc.) ╚Öi nu permit asigurarea bicicletei ├«n trei puncte, riscul furtului acestora sau a uneia din ro╚Ťi (majoritatea bicicletelor av├ónd sistem quick release la ambele ro╚Ťi) fiind cauza nefolosirii acestora ╚Öi prin urmare renun╚Ťarea la deplasarea cu bicicletaÔÇŁ, au mai spus cei de la HaiCuBicla.

Propunerile de locuri de amplasare al acestor parcări deosebite de biciclete în sectorul 1 pot fi trimise până pe 17 august la hai@haicubicla.ro.

Comentarii

comentarii