Seedballs, biluțe cu semințe care pot supraviețui pe terenuri aride

in EcoLIFESTYLE 25 June 2018 78 Views

O firmă din Kenya a inventat un sistem de plantare ieftin și sigur: seedballs. Acestea sunt biluțe din cărbune, în interiorul cărora sunt semințe de copaci, care pot supraviețui până la prima ploaie. Nu trebuie plantate cu mâna, ci pot fi aruncate și din avion.

Seedballs, biluțe cu semințe care pot supraviețui pe terenuri aride

Seedballs sunt niște biluțe de cărbune amestecat cu nutrienți, în interiorul cărora sunt semințe de plante, în special de copaci. Carcasa din cărbune protejează semințele de prădători cum ar fi păsări, rozătoare și insecte, dar și de temperaturile extreme, până când sosește ploaia. În momentul în care este udată, biluța păstrează mai mult timp umezeala, favorizând astfel germinarea.

Seedballs au apărut în Kenya, țară care taie în jur de 5,6 milioane de copaci și arbuști pe an, potrivit Green Africa Foundation, pentru că 90% din casele din mediul rural din această țară folosesc lemnul ca principal combustibil.

„Gravitatea problemei în Kenya este absolut incredibilă”, a spus Teddy Kinyanjui, co-fondatorul Seedballs Kenia pentru BBC. „Sunt zeci de milioane de hectare care s-au degradat cu adevărat și mai au puțin și nu mai este cale de întoarcere pentru ca aceste suprafețe să suporte viața umana și pe cea animală”.

gardenium.ro

Semințele folosite pentru seedballs sunt cumpărate de la un centru care deține semințe de la aproape 220 de specii de copaci, colectate din 600 de localități din Kenya și din împrejurimi. Procesul de fabricație a biluțelor nu necesită combustibili fosili, iar hârtia în care sunt împachetate produsele este obținută în zonă.

Și costurile plantării copacilor scad foarte mult, pentru că biluțele nu necesită săpături. Seedballs pot fi aruncate cu praștia, din avion sau din elicopter.

Seedballs, biluțe cu semințe care pot supraviețui pe terenuri aride

„Doar ce am plantat 20.000 de semințe de copaci în mai puțin de 20 de minute”, a mai spus Teddy pentru BBC.

„Fiecare biluță costă în jur de 2 cenți americani. Încercăm să facem oamenii să înțeleagă faptul că nu este nevoie să cheltuiască milioane de dolari ca să planteze milioane de copaci”, a mai spus Teddy pentru Attn.

O pungă de un kilogram de seedballs costă aproape 6 dolari, iar o pungă de 25 de kilograme, 124 de dolari. De la deschiderea companiei, din septembrie 2016, au fost vândute 2.471.400 de seedballs.

„Numai în ultimele săptămâni am avut tot felul de solicitări, de la oameni din Columbia, Malawi, India și Thailanda care ne-au scris să ne întrebe cum să facă și ei așa ceva și care e următorul pas”, a mai spus co-fondatorul.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=VdwIPjshpEQ]

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii