╚śeful Programului Na┼úiunilor Unite pentru Mediu: Opri╚Ťi limbajul “plictisitor” pentru a stimula ac╚Ťiunile climatice

in Biodiversitate, EcoLIFESTYLE, Poluare 20 December 2017 45 Views

Oamenii sunt avizi de informa╚Ťiile venite din sfera mediului ╚Öi a schimb─ârilor climatice, ├«ns─â exper╚Ťii comunic─â printr-un limbaj plictisitor, un jargon tehnic, a declarat directorul executiv┬áProgramului Na┼úiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Erik Solheim.

├Äntr-un interviu acordat Reuters, Solheim a precizat c─â┬áunul dintre cei mai c─âuta┼úi termeni pe internet anul acesta a fost ”uraganul Irma”, furtuna devastatoare care a lovit zona Caraibelor.

Asta demonstreaz─â c─â oamenii sunt interesa┼úi de astfel de lucruri, dar c├ónd vine vorba s─â explic─âm care sunt cauzele fenomenului ┼či ce m─âsuri pot fi luate pentru a-l stopa, nu folosim un limbaj pe care s─â-l ├«n┼úeleag─â toat─â lumea. Limbajul ecologi┼čtilor este plictisitor ┼či neinspirat… dac─â vorbim ├«ntr-un limbaj tehnic cu multe acronime ┼či expresii corecte politic, nu ne va asculta nimeni. Nu-i po┼úi plictisi pe oameni. Au nevoie s─â fie entuziasma┼úi ┼či inspira┼úi pentru a ac┼úiona ┼či a-┼či schimba comportamentulÔÇŁ, a declarat acesta.

├Än contextul ├«n care aten┼úia este concentrat─â pe dezastrele majore care apar pe primele pagini ale ziarelor, probleme importante cum ar fi dispari┼úia p─âdurilor ┼či riscul de degradare a solului sunt date de-o parte, a spus fostul ministru norvegian pentru dezvoltare interna┼úional─â ┼či probleme de mediu.

Peste 1,3 miliarde de oameni tr─âiesc pe terenuri agricole care se deterioreaz─â, confrunt├óndu-se cu foamete prelungit─â, lipsa apei ┼či s─âr─âcie, a spus oficialul ONU ├«n septembrie.

Un sfert din suprafa┼úa planetei este degradat sever prin defri┼č─âri, p─â┼čunatul excesiv ┼či secet─â, ceea ce for┼úeaz─â oamenii s─â migreze, cresc├ónd astfel riscul de conflict pentru resursele ├«mpu┼úinate, a spus acesta.

Este o problem─â important─â de care trebuie s─â ne ocup─âm urgentÔÇŁ, a spus Solheim, ad─âug├ónd c─â finan┼úarea pentru combaterea efectelor schimb─ârilor climatice trebuie s─â fie extins─â pentru a include ┼či reconstruc┼úia terenurilor degradate.

Cercet─ârile arat─â c─â reabilitarea terenurilor degradate genereaz─â beneficii economice estimate ├«ntre 7 ┼či 30 de dolari pentru fiecare dolar investit, dar finan┼úarea pentru acest scop este insuficient─â cu aproape 300 de miliarde pe an.

Un procent de doar 3% din finan┼ú─ârile din domeniul mediului este alocat pentru a restaura terenurile ┼či p─âdurile, de┼či studiile au ar─âtat c─â acest lucru ar putea contribui ├«ntr-o m─âsur─â important─â la men┼úinerea ├«nc─âlzirii globale sub pragul celor dou─â grade, mai spune Solheim.

Trebuie s─â g─âsim mijloacele pentru a schimba acest lucru, iar o modalitate este de a folosi puterea de transformare a sistemului financiar”, a spus acesta.

UNEP a anun┼úat s─âpt─âm├óna trecut─â stabilirea unui parteneriat cu banca francez─â BNP Paribas pentru a canaliza finan┼ú─âri de 10 miliarde de dolari proprietarilor de mici ferme din ┼ú─ârile ├«n curs de dezvoltare, p├ón─â ├«n anul 2025, care i-ar ajuta s─â-┼či creasc─â veniturile ┼či ar contribui la protejarea p─âdurilor ┼či p─âm├ónturilor.

Comentarii

comentarii