Semaforizarea pistei de biciclete de pe Calea Victoriei nu a adus nicio schimbare pentru utilizatori

in EcoLIFESTYLE 24 April 2015 1,611 Views

Pista de biciclete de pe Calea Victoriei a devenit func╚Ťional─â de miercuri, 22 aprilie, ea put├ónd fi de acum folosit─â oficial de c─âtre orice biciclist ├«n condi╚Ťii de maxim─â siguran╚Ť─â deoarece implementarea programelor de semaforizare a fost finalizat─â, dup─â un an de la ├«nceperea lucr─ârilor. ├Än teren,┬ásitua╚Ťia a r─âmas neschimbat─â: automobilele opresc ├«n continuare pe pist─â, bloc├ónd ├«n unele cazuri chiar ╚Öi trotuarul, unii bicicli╚Ötii nemul╚Ťumi╚Ťi c─â trebuie s─â opreasc─â for╚Ťeaz─â ie╚Öirea ├«n trafic pentru a evita semaforul, iar ╚Öoferii veni╚Ťi de pe str─âdu╚Ťele adiacente prefer─â s─â se ├«ncadreze ├«n trafic direct de pe pist─â, f─âr─â s─â lase un spa╚Ťiu necesar celor care o folosesc.

WP_20150422_008

Alice este una dintre zecile de persoane care folosesc zilnic pista ╚Öi care sus╚Ťine c─â nu a avut habar c─â circula╚Ťia bicicli╚Ötilor pe pist─â era interzis─â sau semafoarele oprite. “Folosesc pista ├«nc─â de c├ónd era ├«n faza de construc╚Ťie ╚Öi nimeni nu mi-a spus nimic, ╚Öi nici nu am v─âzut vreun semn de avertizare”, a spus biciclista, a c─ârei singur─â nemul╚Ťumire este legat─â de faptul c─â unii ╚Öoferi blocheaz─â calea de rulare.

WP_20150422_009

Alice

Cu toate neajunsurile, pentru Victor, pista este un loc sigur pe care poate pedala, de╚Öi folose╚Öte aceast─â rut─â doar de o s─âpt─âm├ón─â. “P├ón─â ├«n momentul de fa╚Ť─â este cea mai bun─â investi╚Ťie ├«n infrastructur─â destinat─â bicicli╚Ötilor din Bucure╚Öti. De altfel ╚Öi singura. Mai este cea de pe Berzei, dar a fost distrus─â de ma╚Öini. S─â sper─âm c─â bordurile vor face diferen╚Ťa aici”, a comentat Victor. Acesta s-a ar─âtat sceptic c├ónd a aflat c─â accesul bicicli╚Ötilor pe pist─â era interzis p├ón─â ieri dup─â amiaz─â ╚Öi nici nu b─âgase de seam─â c─â semafoarele func╚Ťionau.

WP_20150422_005

Prostul obicei dispare greu.

Gheorghe Dumitru locuie╚Öte de 40 de ani pe Calea Victoriei ╚Öi de 45 de ani folose╚Öte bicicleta. “Locuiesc chiar l├óng─â pista de biciclete, dar nu am v─âzut niciun sem de avertizare. Am observat c─â func╚Ťioneaz─â semafoarele, dar pentru unii ╚Öoferi se pare c─â sunt inexistente. ╚śi ale noastre, dar ╚Öi ale lor”, a spus acesta. Pensionarul sus╚Ťine c─â┬á ╚Öoferii sunt cel mai mare pericol pentru bicicli╚Öti, chiar dac─â semafoarele func╚Ťioneaz─â sau nu. “Am fost implicat ├«n patru accidente, dintre care dou─â grave care au necesitat spitalizare ╚Öi care nu au fost provocate de mine”, a povestit acesta.

WP_20150422_010

Un biciclist a ajuns la spital

P├ón─â la reglarea semafoarelor de pe pist─â, bicicli╚Ötii o foloseau pe propria r─âspundere. De╚Öi reprezentan╚Ťii Administra╚Ťiei Str─âzilor Bucure╚Öti au declarat c─â┬ápe ├«ntreg traseul erau instalate semne de avertizare care anun╚Ťau ca pista nu este func╚Ťional─â, iar mersul cu bicicleta era interzis, zeci de bicicli╚Öti o foloseau zilnic, fie c─â ignorau avertismentele, fie ca nu ╚Ötiau de ele. Pe 8 aprilie, la intersec╚Ťia dintre Calea Victoriei cu Stavropoleos, un biciclist a fost acro╚Öat de┬áun automobil. Potrivit declara╚Ťiilor┬áPoli╚Ťiei Rutiere vinovatul a┬áfost┬ábiciclistul care nu a respectat┬áprioritatea┬áautomobilului acordat─â de semafor. Acesta a fost transportat la spialul Floreasca, cu r─âni minore.

Lucr─ârile de l─ârgire a trotuarelor de pe Calea Victoriei ╚Öi amenajarea┬ápistei pentru biciclete au ├«nceput ├«n prim─âvara anului 2014 ╚Öi trebuiau finalizate p├ón─â pe 1 octombrie 2014. Termenul nu a putut fi respectat ├«ntruc├ót constructorul, Tehnologica Radion, a intrat ├«n insolven╚Ť─â. Lucr─ârile cu modernizarea C─âii Vctoriei ╚Öi implicit cu amenajarea pistei de biciclete au costat aproximativ dou─â milioane de euro. Ultima parte a pistei de biciclete, por╚Ťiunea dinspre Pia╚Ťa Revolu╚Ťiei, a fost finalizat─â ├«n aceast─â prim─âvar─â.

Pista de pe Calea Victoriei are o lungime de aproximativ 3 kilometri ╚Öi leag─â┬áBulevardul Regina Elisabeta de Pia╚Ťa Victorie ╚Öi este una dintre cele trei piste ciclabile din Bucure╚Öti, al─âturi de pista de pe Aviatorilor ╚Öi cea de pe Berzei-Buze╚Öti. ├Än total, re╚Ťeaua de piste de biciclete a Bucure╚Ötiului nu dep─â╚Öe╚Öte 10 kilometri. Una dintre cele mai mari probleme pentru bicicli╚Ötii care le folosesc este c─â acestea nu sunt legate ├«ntre ele. Un proiect de unire a pistelor ├«n Pia╚Ťa Victoriei realizat de grupul de lucru pentru mobilitate coordonat de Direc╚Ťia pentru Transporturi din cadrul Prim─âriei Bucure╚Öti┬ánu a fost realizat.

Citește și:

Pista de biciclete de pe Calea Victoriei este func╚Ťional─â de azi

Pista de biciclete de pe Calea Victoriei va deveni legală săptămâna viitoare 

Pista de biciclete de pe Calea Victoriei, folosit─â ca spa╚Ťiu de sta╚Ťionare pentru ma╚Öini

Accident pe pista de pe Calea Victoriei. Un biciclist a ajuns la spital

Bucure╚Ötiul, obligat prin Planul de Mobilitate s─â fac─â tranzi╚Ťia c─âtre un transport ecologic

Comentarii

comentarii