Un milion de semnături pentru eliminarea pungilor de plastic de la Mega Image

Câteva asociații au inițiat o campanie pentru strângerea unui milion de semnături prin care vor să convingă grupul Delhaize, din care fac parte și supermarket-urile Mega Image, să elimine pungile din plastic de la raioanele de legume și fructe din magazinele din România.

Asociația Natura Fără Plastic, Asociația Sustainable Lifestyle, inițiativa „Clujul Sustenabil” și comunitatea “România Ecologică” fac apel la alte ONG-uri, asociații, organizații și cetățeni pentru a colecta semnăturile.

Petiția, care a fost lansată astăzi și care a adunat, până în acest moment, 500 de semnături, a apărut după ce Delhaize a eliminat pungile din plastic de la raioanele de legume și fructe din magazinele Mega Image din Belgia, cu scopul de a reduce amprenta de plastic și de carbon. Grupul își propune să devină neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2021, renunțând la 80% dintre toate ambalajele din plastic în care își comercializează produsele.

„Dorim ca aceleași măsuri care au ca scop diminuarea deșeurilor din plastic să fie luate și în cadrul supermarket-urilor din România, cu atât mai mult cu cât reciclarea în România are rate mult mai scăzute decât în Belgia. Dorim ca, la fel ca în Belgia, conducerea Mega Image să îi încurajeze și susțină pe consumatorii eco-conștienți care folosesc ambalaje reutilizabile și să ofere posibilitatea de a face cumpărături fără plastic tuturor clienților lor”, transmit inițiatorii petiției.

Petiția poate fi semnată aici.

Știați că?

  • 40 % din plasticul nou produs se folosește pentru a fabrica ambalaje de unică folosință, majoritatea fiind nereciclabile și ajungând în gropi de gunoi, în incineratoare sau în natură.
  • În 2017, aproximativ 12% din consumul global de petrol a avut ca destinație industria petrochimică, mai exact fabricarea plasticului. Și, în mod îngrijorător, industria plasticului anunță o creștere de 33% în următorii 4 ani.
  • România produce anual circa 8 milioane de tone de deşeuri. Peste 90% dintre deşeurile produse nu sunt reciclate şi ajung direct la gropile de gunoi, în apele curgătoare și în alte zone din natură adesea puțin vizibile cetățeanului.
  • Deșeurile din plastic reprezintă 90% din totalul deșeurilor marine. Impactul lor negativ afectează pescuitul (diminuarea cantității de pește prins, probleme de navigație calitatea acvaculturii), turismul (degradarea aspectului plajelor și al apelor mai puțin adânci), industria fructelor de mare (niveluri sporite de poluare ale mărilor și oceanelor sunt asociate cu producția toxică de fructe de mare), duc la creșterea cheltuielilor administrațiilor locale, afectează bunăstarea și sănătatea comunitățiilor din zonele litorale și au efecte diverse și numeroase asupra sănătății oamenilor.
spot_img

Ultimele știri