Campanie de strângere de semnături pentru un spot de interes public despre colectarea separată

Platforma Declic organizează o campanie de strângere de semnături prin care să ceară Ministerului Mediului să producă un spot de interes public care să explice colectarea separată a deșeurilor. Spotul ar urma să fie difuzat gratuit și permanent la radio și tv.

„Marea majoritate a oamenilor nu știu nici că trebuie să își  colecteze separat gunoiul, nici cum să o facă și nici care sunt urmările dacă nu o fac. Peste o lună, România ar trebui atingă o țintă de 50% de reciclare a deșeurilor. Dacă nu îndeplinește ținta, România va plăti amenzi din buzunarul cetățenilor. Acum, reușim să reciclăm doar 14% din ce aruncăm la coș”, scriu cei de la Declic.

Aceștia susțin că televizorul și radioul sunt încă principalele medii de informare, prin urmare ar fi important ca un mesaj privind colectarea corectă a deșeurilor reciclabile, pe categorii, să fie difuzat regulat.

„La fel cum știm sintagma „consumul excesiv de sare, zahăr și grăsimi dăunează grav sănătății” ar trebui să știm și că galben este pentru plastic/metal, albastru este pentru hârtie/carton și verde este pentru sticlă”, mai scriu inițiatorii campaniei.

Până acum, 6.556 de persoane au semnat petiția adresată ministrului Mediului, Costel Alexe.

„Trebuie să ne aliniem și noi țărilor civilizate care fac asta de zeci de ani. La urma urmei, este vorba și de ceea ce lăsăm generațiilor viitoare: o planetă curată și cu resurse regenerabile”, a scris Daniela, după ce a semnat petiția.

„Trebuie să minimizam impactul negativ al deșeurilor, iar reciclarea este o primă acțiune în acest sens”, a comentat și Raluca.

În iulie, Declic a lansat mini-site-ul reciclare.declic.ro cu informații detaliate despre colectarea selectivă făcută corect, cu exemple de „așa da”, „așa nu”, inclusiv din categoria de deșeuri speciale, cum ar fi deșeurile vegetale, cele voluminoase (mobilier), din construcții sau deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE).

spot_img

Ultimele știri