Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Servicii de salubritate pentru jumatate din populatia judetului Alba

In judetul Alba nu exista niciun depozit ecologic de deseuri menajere. Gradul de acoperire cu servicii de salubritate este in medie de aproape 55%, din care in mediul urban de 80%, iar in cel rural de 23%.
La nivelul Regiunii Centru, din care face parte si Alba, gradul de acoperire cu servicii de salubrizare era, in urma cu doi ani, de 91% in mediul urban si de 48% in mediul rural, cu mult peste ceea ce se realizeaza in prezent in judetul Alba.

Pana in 2009, sistemul de colectare a deseurilor de la populatie trebuie sa fie extins, astfel incat intreaga populatie urbana si 90% din cea rurala sa beneficieze de aceste servicii. De asemenea, pana in iulie 2009, cele 104 spatii de depozitare din mediul rural din Alba, respectiv cele 1.049 din Regiunea Centru urmeaza sa fie inchise si ecologizate.

Consiliul Judetean si Agentia pentru Protectia Mediului Alba au prezentat situatia existenta privind gestiunea deseurilor la nivelul judetului Alba, parte integranta din Regiunea Centru. La nivelul judetului Alba exista in prezent 11 depozite neconforme in zona urbana, care isi vor inceta activitatea etapizat. La depozitele de la Sebes si Teius, activitatea a fost sistata incepand cu 1 ianuarie2007, iar pana in 2009 vor fi inchise depozitele de deseuri menajere de la Abrud, Baia de Aries, Blaj, Campeni, Cugir si Zlatna. Depozitele de la Aiud si Ocna Mures vor fi inchise pana in 2013, iar cel din Alba Iulia pana in 2015.

In ceea ce priveste Regiunea Centru, 40 de depozite neconforme isi vor sista activitatea etapizat pana in 2017. Cele mai multe depozite de deseuri neconforme au fost inchise in judetul Sibiu, cel putin noua, doua in Alba, cate unul in Brasov, Harghita si Mures. Daca in Alba nu exista nici un depozit ecologic, in Brasov, Mures si Sibiu exista cel putin cate unul.

In ceea ce priveste valorificarea deseurilor de hartie si carton sau plastic provenite din sticle de PET, de la inceputul acestui an in Alba au fost valorificate 1.400 de tone, respectiv 220 de tone. In Regiunea Centru, aproximativ 450.000 de locuitori colecteaza separat deseurile reciclabile, ceea ce reprezinta 18% din populatia din cele sase judete componente.

Conform prevederilor Planului Regional de Gestionare a Deseurilor pentru Regiunea Centru, pentru anul viitor, 40% din populatie trebuie sa colecteze separat deseurile de hartie si carton. Cantitatea totala de deseuri de echipamente electrice si electronice colectata in primele opt luni in Alba a fost de circa sase tone, iar la nivelul regiunii de 80 de tone.

Foto: clubafaceri.ro

spot_img

Ultimele știri