Insulele Seychelles vor crea două parcuri marine de mărimea Marii Britanii

Insulele Seychelles vor crea două parcuri marine care protejează o regiune vastă a oceanelor țării în schimbul achitării unei părți semnificative din datoria națională de către investitori străini, în prima schemă de acest fel din lume.

seychelles parc natural

Guvernul Insulelor Seychelles a primit sprijin de la ONG-ul american Nature Conservancy și alți investitori străini, inclusiv actorul american Leonardo DiCaprio, care vor achita suma de 22 de milioane de dolari datorați Franței, Belgiei, Italiei și Marii Britanii. Rata dobânzii pentru datoriile rămase va fi redusă, iar banii economisiți în următorii 20 de ani, 12 milioane de dolari, vor fi investiți în implementarea parcurilor marine.

Parcurile vor acoperi 15% din oceanele de pe teritoriul Seychelles, urmând a crește la 30% până în 2021. Una dintre zonele protejate, în jurul atolului Aldabra, cuprinde 74,000 kilometri pătrați și interzice toate activitățile extractive, cum ar fi pescuitul și explorările petroliere. Cealaltă zonă protejată, în jurul insulei Mahe, cuprinde 134,000 kilometri pătrați. Permite activitățile controlate, însă interzice anumite activități și procedee, cum ar fi dispozitivele de concentrare a peștilor.

Protecția ecosistemelor, crucială pentru viitorul țării

Ministrul Mediului din Seychelles, Didier Dogley, a explicat de ce decizia luată este vitală pentru bunăstarea țării.

„Seychelles se poziționează ca lider mondial în guvernanța oceanelor. Însă nu o facem pentru că avem un ego mare ci pentru că într-adevăr credem că aceste inițiative vor crea prosperitate pentru oamenii noștri, vor conserva biodiversitatea esențială și vor construi rezistență împotriva schimbărilor climatice.”

Green Report Shop Transport ECO

Seychelles este o țară insulară formată din 115 insule aflate în Oceanul Indian, dintre care 73 sunt insule coraligene. 99% din teritoriul Seychelles este ocean, adăpostind o biodiversitate remarcabilă, cu specii ca balenele cu cocoașă, rechini tigru, broaște țestoase uriașe, numeroase specii de păsări și animale pe cale de dispariție cum ar fi vacile de mare. Principalele surse de venit sunt pescuitul și turismul.

Unele dintre cele mai mari provocări în protejarea acestor zone sunt efectele schimbărilor climatice. Încălzirea apelor duce la fenomenul de albire al coralilor, care nu mai au timp să-și revină. Ecosistemele sunt dezechilibrate și unii dintre peștii care depindeau de corali pentru hrană nu se mai întorc. O altă problemă este pescuitul excesiv. Delfinii, rechinii și broaștele țestoase mor deseori prinși accidental în plasele de pescuit.

spot_img

Ultimele știri