Shell reia forajul pentru petrol în zona arctică

in Energie 2 February 2015 408 Views

Royal Dutch Shell își revizuiește planurile pentru a relua forajele pentru petrol în regiunea arctică, o mișcare de natură să intensifice lupta cu ecologiștii, anunță BBC. Noul CEO al gigantului anglo-olandez, Ben van Beurden, a recunoscut faptul că decizia va duce la o scindare a relației cu opinia publică, dar a mai spus că lumea are nevoie de noi surse de petrol.

shell

În urmă cu doi ani, Shell a pus planurile de expensiune în regiunea arctică în așteptare după ce o navă de foraj a eșuat. Compania a cheltuit deja un miliard de dolari pentru pregătirea lucrărilor de foraj în Marea Chukchi, Alaska. Ben van Beurden a mai spus că încă mai sunt câteva probleme de rezolvat înainte de începerea forajelor, cum ar fi  autorizațiile de funcționare și instalarea altor facilități suplimentare.

Cu toate acestea, directorul executiv este optimist și se așteaptă ca în această vară să înceapă exploatarea. “Vom face acest lucru doar dacă simțim că o putem face în mod responsabil. Cred că suntem la fel de bine pregătiți ca orice companie pentru a reduce riscurile” , a declarat van Beurden pentru BBC. Potrivit sursei citate, Shell nu este singura companie interesată de zăcămintele de petrol din această zonă. Estimările existente încadrează zăcămintele de petrol din zona Alaskăi la 24 miliarde de barili.

“În ciuda anunțării unor reduceri de costuri la nivel global, Shell nu folosește oportunitatea de a renunța la cel mai risicant și costisitor proiect al său. Încăpățânarea Shell ar putea costa nu doar banii acționarilor, ci și mediul înconjurător. O scurgere de petrol în acea zona va fi o catastrofă ecologică și financiară. Este timpul pentru investitori să admită ce este imposibil ca Shell să poată justifica forarea offshore pentru petrolul din zona arctică”, susține Charlie Kronick, consultanul pe probleme de climă al Greenpeace.

Citește și:

Shell plătește 70 milioane euro pentru poluarea din Delta Nigerului

Biserica Anglicană cere Shell și BP să-și limiteze emisiile de CO2

Greenpeace: Lego renunță la colaborarea cu Shell

Comentarii

comentarii