Si girafele africane dispar

in Biodiversitate 24 December 2007 472 Views

Un studiu realizat de International Giraffe Working Group, format din biologisti din SUA si Kenya, avertizeaza ca cel putin sase specii distincte de girafe africane sunt amenintate cu disparitia, informeaza abc.net.au.

Initial s-a crezut ca cele 110.000 de girafe africane apartin aceleiasi specii. Populatia girafelor a fost serios fragmentata de ariditatea crescuta si de presiunile umane.

" Vanatoarea si conflictul armat din Somalia, Etiopia si Kenya au redus numarul girafelor reticulate de la 27.000 in 1990 pana la mai putin de 3.000 in prezent. Cateva dintre speciile necunoscute pana acum sunt amenintate grav cu disparitia. In aceasta situatia se afla girafa vest africana a carei populatie mai numara doar 100 de membri si se gaseste doar in Niger", se arata in studiu.

Pe lista rosie a celor de la World Conservation Union (IUCN) girafele sunt cotate cu un risc mai mic deoarece sunt considerate si tratate ca o singura specie, se precizeaza in studiu.

In cazul unui esec din partea organizatiilor internationale responsabile cu conservarea speciilor salbatice, girafele pot chiar disparea. Studiul concentrat asupra girafelor este cel mai nou semnal de alarma care avertizeaza asupra disparitie speciilor africane.

In septembrie, expertii vietii salbatice au avertizat ca parcurile africane disfunctionale pierd specii, mai ales mamifere mari, din cauza conservarii precare si a lipsei resurselor.

Activitatile umane, accentuate de cresterea rapida a populatiei si cautarea unor conditii de viata mai bune, au subminay eforturile guvernelor africane si ale conservationistilor de protejare a animalelor.

Foto: bbc.news.co.uk

Comentarii

comentarii