Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Sibiu

Situat in Transilvania, Sibiul a fost descris si apreciat de calatorii europeni drept un oras deosebit de interesant…

Primarul Klaus Johannis este cel care, in prezent, se ocupa de administrarea acestui oras, a carui putere de atractie este data mai ales de frumusetea spatiilor verzi si de aspectul medieval al strazilor. Cum reuseste sa faca fata problemelor de mediu cu care se confrunta capitala culturala a Romaniei si care sunt planurile sale pentru pastrarea unui mediu aratos, dar sanatos, ne povesteste in cele ce urmeaza.
Care este cea mai mare problema de mediu cu care se confrunta municipiul Sibiu?

Una dintre problemele cu care se confrunta municipiul Sibiu si care are consecinte asupra mediului este traficul greu, care este foarte intens in oras. O centura ocolitoare ar da Sibiului mai multa liniste, iar lipsa acesteia influenteaza mult nivelul de zgomot prin presiunile exercitate de tranzitarea municipiului de catre autovehiculele de mare tonaj. In lipsa unei centuri ocolitoare, traficul greu produce pagube insemnate mediului si perturbari ale traficului local. Prin monitorizarea emisiei in zonele de trafic intens s-a evidentiat impactul traficului rutier asupra mediului, iar concentratia atmosferica de monoxid de carbon a atins valori care depasesc limita admisa. In prezent, municipalitatea a pus in aplicare un nou concept de trafic, care vizeaza in special zona istorica a orasului, unde circulatia a fost puternic ingreunata de circulatia de tranzit. Acest concept de trafic se bazeaza pe circulatia pe sensuri unice si are ca scop imbunatatirea sigurantei traficului si fluidizarea acestuia. Astfel, prin reducerea traficului intens, exista posibilitatea diminuarii emisiei de substante poluante, iar aerul isi poate pastra calitatea. Municipalitatea e constienta ca pastrarea unui mediu sanatos e foarte importanta. Consider ca dezvoltarea economica si sociala a orasului trebuie sa se faca in asa fel incat sa nu afecteze mediul inconjurator.

Care este cea mai importanta realizare in domeniul mediului din timpul mandatului dumneavoastra?

Modernizarea si extinderea retelelor de apa si canalizare constituie o componenta importanta de mediu si are, totodata, un impact asupra calitatii vietii in oras. Proiectul "Modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in Municipiul Sibiu" cu finantare din fonduri ISPA, cu prinde 5 componente importante precum: modernizarea statiei de tratare a apei Dumbrava, contorizarea si monitorizarea retelei de distributie a apei potabile in oras, reabilitarea sistemului (aproximativ 27 de kilometri de conducte) si extinderea retelelor de canalizare (in zona cartierului Gusterita), modernizarea statiei de epurare a apelor uzate de la Mohu si consultanta in desfasurarea proiectului. Acest proiect se realizeaza prin finantare ISPA nerambursabila, in valoare de 26 de milioane de euro, iar pentru a asigura finantarea partii care a revenit primariei, am contactat Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care ne asigura cofinantare printr-un imprumut cu dobanzi avantajoase, deoarece nu este o banca de tip comercial. Imprumutul, in valoare de 10 milioane de euro, a fost contractat de S.C. Apa Canal S.A. Sibiu si garantat de municipiul Sibiu. Astfel, orasul va beneficia de un sistem modernizat de tratare,distribuire a apei potabile si de retele de canalizare reabilitate si cu statie de epurare a apelor uzate.

Dumneavoastra, ca primar, va selectati gunoiul acasa? Şi daca faceti acest lucru – ce faceti cu deseurile refolosibile?

In momentul de fata, in Sibiu nu exista un mecanism de selectare a deseurilor – nici la domiciliu, nici la firmele de salubrizare. Studiem problema si avem unele idei, insa pentru a pune in practica una dintre versiunile de selectare trebuie sa existe firme care sa preia, respectiv sa cumpere deseurile selectate.

Ce credeti ca ar putea invata alti primari din Romania din experienta si realizarile dumneavoastra pe partea de mediu? Le puteti transmite un mesaj?

Fiecare oras se confrunta cu probleme diferite, de aceea e dificil de dat o reteta. Pentru Sibiu, consider ca modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare este un proiect foarte important si cu un mare aport la nivelul calitatii vietii in oras.Un avantaj mare pentru Sibiu il reprezinta zonele verzi. Orasul nostru are un indice de 14,5 metri patrati de suprafata verde pe cap de locuitor. Normele internationale ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii prevad ca intr-un oras sa existe minimum 12 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. Pentru comparatie, Bucurestiul are o medie de 6 metri patrati pe cap de locuitor. Şi in acest an, municipalitatea va investi aproximativ 1.200.000 lei pentru lucrari de reamenajre si intretinere a zonelor verzi si de recreere. In primavara acestui an, in Sibiu se va planta un numar total de 200 de arbori si 5.000 de arbusti. Prin aceasta operatiune vor fi inlocuiti arborii care au fost afectati de lucrarile de reabilitare si se va spori de asemenea numarul total de arbori din municipiu. Pana in prezent in "Parcul Sub Arini" au fost deja plantati 100 de arbori. Desi, la ora actuala, municipalitatea este concentrata asupra lucrarilor de reabilitare a strazilor din cartiere sibiene, Sibiul este inca un oras verde, cu parcuri si zone verzi ce insumeaza aproximativ 225 de hectare.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri