Sibiul va interzice utilizarea obiectelor de unică folosință din plastic la evenimentele Consiliului Județean

in Legislatie 28 May 2019 144 Views

În cadrul acțiunilor de protocol sau la evenimentele organizate de Consiliul Județean Sibiu vor fi interzise obiectele de unică folosință din plastic, conform unui proiect de hotărâre propus spre adoptare pentru ședința CJ Sibiu de la sfârșitul acestei luni.

Proiectul de hotărâre prevede și ca instituțiile din subordine să nu mai folosească obiecte din plastic de unică folosință, acestea urmând să fie interzise în tot județul începând cu 2020. Instituțiile urmează „să achiziționeze și să utilizeze exclusiv produse precum ambalaje, recipiente, veselă, tacâmuri și alte asemenea obiecte și accesorii de unică folosință, după caz, confecționate din materiale reciclabile”.

Totodată, documentul mai prevede ca începând cu anul 2020 acestea să fie interzise complet în cadrul tuturor evenimentelor, programelor, proiectelor și acțiunilor finanțate sau cofinanțate din bugetul local al județului Sibiu.

Propunerea vine după realizarea unui raport de specialitate de către Serviciul juridic și contencios administrativ din cadrul CJ Sibiu și are la bază „strategia europeană pentru materiale plastice într-o economie circulară” din decembrie 2015. Printre măsurile menționate ulterior în planul de acțiuni al Comisiei Europene se numără „favorizarea materialelor plastice reciclate și reutilizabile în achizițiile publice”. Raportul a fost elaborat după o expunere de motive a președintelui CJ, Daniela Câmpean, inițiatoarea acestui proiect de hotărâre.

„Având în vedere derularea de CJ Sibiu, alături de celelalte autorități și instituții implicate, a programului „Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019”, prilej cu care vor fi organizate o multitudine de evenimente culinare în cadrul cărora se vor folosi diverse produse de unică folosință, precum și organizarea unor acțiuni de protocol ocazionate de acțiunile proprii ale autorității județene, apreciem implementarea, în limita competențelor legal statuate, a unor măsuri de reducere a utilizării produselor de unică folosință din plastic, ca fiind oportună și chiar necesară”, a argumentat Câmpean.

Votarea proiectului de lege va avea loc în cadrul ședinței CJ Sibiu din 30 mai.

„Cu referire la problema supusă analizei, arătăm că legislația națională stabilește, în acord cu politicile europene în domeniu, măsurile necesare pentru protecția mediului și a sănătății populației, prin prevenirea sau reducerea efectelor adverse determinate de generarea și gestionarea deșeurilor, așezând prevenirea și reciclarea la un rang de principii prioritare în cadrul legislației naționale și politicii de prevenire a generării și de gestionare a deșeurilor.”, se menționează în raportul de specialitate.

Când Sibiul a preluat titlul de Regiune Gastronomică Europeană, oaspeții evenimentului organizat în curtea Academiei Forțelor Terestre au mâncat din farfurii comestibile, produse din tărâțe, relatează Turnul Sfatului.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii