Silviu Dumitrescu, Saubermacher: ”Autoritățile locale nu sunt pregătite pentru implementarea sistemului plătesti pentru cât arunci”

in Business, Legislatie, Poluare, Slider homepage 11 October 2018 102 Views

Introducerea sistemului “plătesti pentru cât arunci” este o soluție care poate să funcționeze, însă autoritățile locale nu sunt pregătite pentru implementarea acestui sistem, a declarat, pentru Green Report, Silviu Dumitrescu, Managing Director, Saubermacher România.

Sunt sigur că 80% dintre autoritățile locale nu vor implementa acest sistem până la data de 01 ianuarie 2019. În primul rând pentru că modul de aplicare al sistemului presupune schimbarea unui contract comercial încheiat în urma câștigării unei licitații. Sunt foarte curios cum vor decurge negocierile pentru modificarea contractelor într-o perioadă atât de scurtă la nivelul tuturor UAT-urilor din țară”, a explicat Silviu Dumitrescu.

Referindu-se la educarea și informarea cetățenilor cu privire la acest sistem, reprezentantul Saubermacher a subliniat că aceștia nu sunt suficient de bine informați, iar autoritățile nu sunt cu adevărat interesate să-i informeze cu privire la acest sistem.

Silviu Dumitrescu, Saubermacher: ”România nu are probleme cu serviciile publice de salubrizare din lipsa legislației, ci din neaplicarea ei”

Din punctul meu de vedere, autoritățile nu au niciun interes ca cetățenii să afle și să înțeleagă dimensiunea problemelor și consecințelor legate de acest aspect. În condițiile în care nimeni nu știe ce obligații le parvin, nimeni nu poate semnaliza neaplicarea acestora. În cazul cel mai probabil în care sistemul nu o să fie implementat, vor avea posibilitatea să dea vina pe operator. Cel puțin, așa se întâmplă în cazul reciclării”, a precizat Dumitrescu.

Acesta a adăugat că, în general, autoritățile locale se așteaptă ca operatorul să depună toate eforturile fără niciun sprijin din partea lor.

Până la urmă este interesul tuturor de a depune eforturi în îndeplinirea target-ului de reciclare, de exemplu. Dacă, de data aceasta, cât mai mulți oameni vor fi corect informați, atunci vor înțelege că sistemul nu a fost implementat din cauza autorităților locale”, a mai spus Managing Partner Saubermacher.

România, printre țările care ar putea rata ținta de reciclare pentru 2020

Comentarii

comentarii