Silviu Dumitrescu, Saubermacher: ÔÇŁRom├ónia nu are probleme cu serviciile publice de salubrizare din lipsa legisla╚Ťiei, ci din neaplicarea eiÔÇŁ

in Interviuri, Legislatie, Poluare, Slider homepage 28 September 2018 102 Views

Rom├ónia nu are probleme cu serviciile publice de salubrizare din lipsa legisla╚Ťiei, ci din neaplicarea lor, consider─â Silviu Dumitrescu, Managing Director, Saubermacher Romania.┬á ├Än interviul acordat Green Report, acesta explic─â importan╚Ťa rela╚Ťiei dintre accesul popula╚Ťiei la serviciile de salubritate ╚Öi cre╚Öetrea gradului de reciclare.

Silviu Dumitrescu, Managing Director, Saubermacher Romania

Avem o lege ce reglementeaz─â serviciul de salubrizare a localit─â╚Ťilor, respectiv, 101/2006, care se afl─â ├«n vigoare din luna mai 2007. ├Än acest moment, legea este aplicat─â ├«n sensul de a-i obliga pe reprezentan╚Ťii serviciilor de salubritate de a respecta ├«ntocmai toate rigorile legii, dar ├«n momentul ├«n care autoritatea public─â are, la r├óndul ei, obliga╚Ťii ├«n a oferi sprijin operatorilor, atunci nu mai are loc o ├«ndeplinire ad litteram a prevederilor legiiÔÇŁ, spune Silviu Dumitrescu.

Acesta aduce ├«n discu╚Ťie exemplul Sighi╚Öoarei, unde poli╚Ťia este singura ├«n m─âsur─â s─â amendeze popula╚Ťia pentru abandonarea de╚Öeurilor, dar, din pacate, acest lucru nu se ├«nt├ómpl─â. Chiar dac─â au ├«n acela╚Öi loc containere separate pentru colectare selectiv─â ╚Öi de╚Öeuri biodegradabile, mul╚Ťi prefer─â, de cele mai multe ori, s─â le arunce pe jos, l├óng─â recipientele de colectare.

25-30% din popula╚Ťia Rom├óniei nu are contract de salubrizare

├Än cazul modific─ârilor aduse de OUG 74/2018, ╚Ťintele noi de reciclare par foarte ambi╚Ťioase, ├«n condi╚Ťiile ├«n care nici cele vechi nu au fost atinse.┬á Timpul foarte scurt de implementare o s─â duc─â, cel mai probabil, la aplicarea unor solu╚Ťii aflate la ├«ndem├ón─â ├«n ultim─â instan╚Ť─â. ├Än orice caz, din punctul meu de vedere, se ├«ncearc─â un transfer de responsabilitate de la autorit─â╚Ťile statului c─âtre agen╚Ťii economiciÔÇŁ, consider─â reprezentantul┬áSaubermacher Rom├ónia.

Dumitrescu reaminte╚Öte c─â p├ón─â ├«n momentul de fa╚Ť─â colaborarea cu ADI-urile a fost inexistent─â, iar o sporire a autorit─â╚Ťii acestora nu ar schimba mare lucru ├«n condi╚Ťiile ├«n care nu ar exista ╚Öi o r─âspundere ├«n caz de ne├«ndeplinire a obiectivelor.

Practic, ├«n acest moment dac─â propunerile lor de pe h├órtie nu au o finalitate m─âsurabil─â, nu r─âspund ├«n niciun fel ├«n fa╚Ťa vreunei autorit─â╚Ťi, aleg─âtori, cet─â╚Ťeni. Din p─âcate, ├«ncerc─âm s─â atingem ╚Ťintele de reciclare, dar cel pu╚Ťin 25-30% din popula╚Ťia Rom├óniei nu are contract de salubrizareÔÇŁ, a ad─âugat Silviu Dumitrescu.

Coali╚Ťia pentru Economie Circular─â, semnal de alarm─â: ÔÇŁOUG 74/2018 elimin─â taxa la groap─âÔÇŁ

Acesta nu contest─â faptul c─â este foarte important s─â ├«ndeplinim ╚Ťintele de reciclare, dar, ├«n opinia lui, este ╚Öi mai important s─â nu existe de╚Öeuri abandonate ilegal.

├Än cazul ├«n care to╚Ťi utilizatorii serviciului de salubrizare ar avea contract, atunci ╚Öi gradul de reciclare ar fi mai mare pentru c─â acel de╚Öeu nu ar mai ajunge ├«n r├óuri, lacuri, pe c├ómp sau ├«n p─âdure, ci la sta╚Ťia de sortare ╚Öi ├«n depozitul de de╚Öeuri. ├Än cei 11 ani de lucru ├«n acest domeniu nu am reu╚Öit s─â implement─âm acest tarif, de╚Öi to╚Ťi utilizatorii beneficiaz─â de serviciul de salubrizareÔÇŁ, a explicat Managing Director┬áSaubermacher Rom├ónia.

Taxa la grop─â, o necunoscut─â pentru 2019

De╚Öi taxa de depozitare este unul dintre cele mai importante instrumente pentru modernizarea serviciului de salubrizare, folosit ├«n toate t─ârile europene ╚Öi recomandat de c─âtre Comisia European─â, ├«n Rom├ónia aceasta a dublat num─ârul gropilor de gunoi clandestine, dar ╚Öi cantit─â╚Ťile de de╚Öeuri aruncate ilegal.

A╚Öa cum ╚Ötim, anul trecut s-a ├«ncercat introducerea unei taxe pe fiecare ton─â de de╚Öeu depozitat─â, dup─â model european dar acest lucru a condus doar la un tarif mai mare pentru utilizatorul final, cantitatea de╚Öeului reciclat ram├ón├ónd constant─â. R─âm├óne de v─âzut ce se va ├«nt├ómpla din 2019ÔÇŁ, a spus Dumitrescu

Comentarii

comentarii