Raport: Sistemul alimentar global nu func╚Ťioneaz─â ╚Öi are nevoie de schimb─âri urgente

in Eat Smart 4 December 2018 147 Views

Sistemul alimentar global este stricat, l─âs├ónd miliarde de oameni subnutri╚Ťi sau obezi ╚Öi contribuind la schimb─ârile climatice, conform unui raport realizat de 130 de academii na╚Ťionale de ╚Ötiin╚Ť─â ╚Öi medicin─â din jurul lumii.


Sistemul are nevoie de o transformare radical─â pentru a putea oferi oamenilor o diet─â s─ân─âtoas─â, accesibil─â ╚Öi prietenoas─â cu mediul, conform raportului realizat de InterAcademy Partnership (IAP). Acest lucru depinde de adoptarea unor metode agricole mai bune, de consumul redus de produse animale ├«n cazul ╚Ť─ârilor bogate, ╚Öi de valorificarea hranei care este mai degrab─â nutritiv─â dec├ót ieftin─â.

Sistemul alimentar global este responsabil pentru o treime din toate emisiile de gaze cu efect de ser─â, mai mult dec├ót emisiile de la transport, ├«nc─âlzire, iluminat ╚Öi aer condi╚Ťionat ├«mpreun─â. ├Änc─âlzirea global─â cauzat─â de emisii afecteaz─â acum produc╚Ťia alimentar─â din cauza evenimentelor meteo extreme cum ar fi secete ╚Öi inunda╚Ťii.

Mai mult de 821 de milioane de oameni au fost afecta╚Ťi de foamete anul trecut, foametea global─â ating├ónd niveluri ├«nregistrate ultima oar─â acum un deceniu, conform unui raport ONU. Cei mai mul╚Ťi oameni fl─âm├ónzi locuiesc ├«n regiunile lumii care sunt expuse la fenomene meteo extreme.

├Än acela╚Öi timp, 600 de milioane de oameni au fost clasa╚Ťi ca obezi ╚Öi 2 miliarde ca supraponderali. Acest fenomen este privit ca o form─â de malnutri╚Ťie asociat─â cu s─âr─âcia, deoarece de multe ori oamenii s─âraci nu au acces la hran─â de calitate.

Green Report Shop Produse alimentare eco

O treime din toată hrana produsă la nivel global, adică 1 miliard de tone, este irosită în fiecare an.

ÔÇ×Sistemul global alimentar este stricat. Fie c─â te ui╚Ťi la el din perspectiva s─ân─ât─â╚Ťii umane, mediului sau a climei, sistemul nostru alimentar este ├«n prezent nesustenabil, ╚Öi lu├ónd ├«n considerare provoc─ârile care vor ap─ârea de pe urma cre╚Öterii popula╚Ťiei globale, acesta este un lucru foarte grav.ÔÇŁ, a declarat Tim Benton, de la Universitatea din Leeds, care a contribuit la realizarea raportului.

Conform lui Benton, costul daunelor aduse s─ân─ât─â╚Ťii umane ╚Öi mediului este mult mai mare dec├ót profiturile realizate de industria agricol─â.

ÔÇ×Trebuie s─â ne asigur─âm c─â legislatorii informeaz─â consumatorii cu privire la impactul climatic al alegerilor lor alimentare, ofer─â stimulente consumatorilor pentru a ├«╚Öi schimba dietele, ╚Öi reduc risipa alimentar─â.ÔÇŁ, a devlarat Aifric OÔÇÖSullivan, de la University College Dublin.

Conform unui studiu recent, reducerea consumului de carne ╚Öi lactate este cel mai bun mod de a ne reduce impactul personal asupra mediului ├«nconjur─âtor. Un alt studiu subliniaz─â importan╚Ťa reducerii consumului de produse animale pentru a evita cele mai dezastruoase efecte ale schimb─ârilor climatice.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii