Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Sistem national pentru estimarea nivelului emisiilor poluante

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, o hotarare privind stabilirea sistemului national pentru estimarea nivelului emisiilor antropice de gaze cu efect de sera (SNEEGHG) reglementate prin Protocolul de la Kyoto.

SNEEGHG stabileste un sistem de colectare, procesare si prezentare corespunzatoare a datelor si informatiilor necesare elaborarii inventarului national de gaze cu efect de sera reglementate prin protocolul mentionat. Romania implementeaza acest sistem in deplina conformitate cu cerintele Protocolului de la Kyoto, pe de o parte, si ale Uniunii Europene, pe de alta parte. Se reglementeaza, astfel, totalitatea aspectelor de natura institutionala, juridica si procedurala, privind raportarea, precum si arhivarea si stocarea informatiilor cuprinse in inventarul national al emisiilor gazelor cu efect de sera.

Sistemul contribuie si la cresterea eficientei si eficacitatii aplicarii politicilor Romaniei in domeniul schimbarilor climatice. Evaluarea cu acuratete a emisiilor de gaze cu efect de sera in Romania reprezinta o cerinta esentiala pentru elaborarea politicii nationale si internationale a Romaniei privind schimbarile climatice.

Prin organizarea si functionarea corespunzatoare a SNEEGHG se indeplineste unul dintre criteriile de eligibilitate necesare pentru participarea Romaniei la aplicarea mecanismelor flexibile prevazute de Protocolul de la Kyoto. Sistemul va asigura respectarea cerintelor specifice de raportare asumate la nivel comunitar, dar si la nivel international.

Romania a fost prima tara care a ratificat, prin Legea nr. 3/2001, Protocolul de la Kyoto, obligandu-se, astfel, la o reducere de 8% a emisiilor de gaze cu efect de sera, in perioada 2008 – 2012, fata de anul de baza (1989).

Protocolul de la Kyoto este un instrument juridic international care permite statelor semnatare (tari dezvoltate si tari cu economie in tranzitie) sa aplice in comun prevederile referitoare la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, in interesul tuturor partilor.

spot_img

Ultimele știri