Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Sistemele de producție și de consum trebuie regândire fundamental

image_xlargeNoul raport   al Agenției Europene de Mediu analizează tranziția către o economie ecologică, cu un accent pe impactul global de mediu ale sistemelor de producțieconsum ale UE.

Lansarea raportului coincide cu Forumul Global Green Growth, care are loc la Copenhaga în aceste zile, unde liderii din zona de business împreună cu factorii de decizie discută despre modul în care schimbarea modelelor de producție și de consum poate aduce o creștere economica „verde”.

Politica de mediu a Uniunii Europene este încadrată de ambiția de a trăi bine în limitele planeteipână în 2050. Însă, aproximativ jumătate din unele presiuni din consumul UE sunt exercitate în afara UE, inclusiv utilizarea terenurilor, consumul de apă și unele emisii de poluanți, deoarece bunurile de consum produse în străinătate au o pondere din ce în ce mai mare, notează raportul.

Impactul globalizării Europei poate fi pozitiv, de exemplu, prin furnizarea de mai multe locuri de muncă și generarea semnificativă a unei parți a venitului național în țările exportatoare. Dar poate avea unele efecte secundare negative tendințe nesustenabile, inclusiv cantități mari de deșeuri alimentare a lungul întregului lanț valoric alimentar, creștere consumului de haine ieftine și creșterea consumului de energie electrică de către gospodăriile europene, în ciuda multor aparate din ce în ce mai eficiente.

Mai mult decât atât, pentru că efectele sociale și de mediu ale acestor tendințe sunt adesea exercitate dincolo de granițele Europei rămână în mare parte invizibile pentru consumatori.

De asemenea, UE depinde foarte mult de restul lumii prin materiile prime. Atunci când comparam importurile și exporturile se poate observa faptul că Statele Membre importă în jur de opt ori mai multă materie primă decât exportă. Extracția și transportul acestor materiale pune o presiune semnificativă asupra mediului la nivel global.

Modul în care trăim și modul în care producem lucruri are un impact substanțial dincolo de frontierele noastre. Statele Membre s-au concentrat în mare măsură asupra politicilor pentru a face producția europeană mai ecoeficient, dar putem vedea că într-o lume globalizată este tot mai important regândirea modului în care consumăm și producem, pentru a încuraja cu adevărat durabilitatea pe parcursul întregului ciclu de viață al produselor, a spus Hans Bruyninckx, director executiv al Agenției Europene de Mediu.

spot_img

Ultimele știri