Sistemul de introducere a OMG pe piata, aprobat de Senat

Proiectul de lege care reglementeaza sistemul de introducere deliberata pe piata si in mediu a organismelor modificate genetic (OMG) a fost votat, miercuri, de plenul Senatului.

Astfel, cu 44 de voturi ’’pentru’’, doua abtineri si un vot ’’impotriva’’, senatorii au aprobat ordonanta de urgenta a guvernului care reglementeaza aceste aspecte.

Textul prevede obligativitatea existentei unei evidente stricte a OMG introduse deliberat pe piata si in mediu. De asemenea, clarifica responsabilitatile tuturor factorilor implicati in domeniul OMG si prevede sanctiuni sporite pentru cei care nu respecta reglementarile ordonantei.

Amenzile prevazute pentru diverse abateri (introducerea pe piata fara autorizatie, exportul fara documente necesare) variaza intre 10.000 si 80.000 de lei.

Conform ordonantei, orice persoana juridica ce doreste sa introduca pe piata un organism modificat genetic sau o combinatie de asemenea organisme, ca atare sau o componenta a unui produs, trebuie sa transmita, in prealabil, o notificare catre Comisia pentru Securitate Biologica, daca Romania este statul unde se intentioneaza introducerea pe piata, pentru prima oara, a acestui organism modificat genetic.

In realitate, proiectul transpune Directiva Europeana 18, din 2001, a Comisiei Europene.

La dezbaterile din plen, senatorul Petru Stan (PRM) a criticat faptul ca ordonanta nu clarifica, in realitate, problema OMG (cultivare, cercetare) si ca ar fi neclara. Din aceste motive, el a cerut Ministerului Agriculturii sa reformuleze textul, anuntand ca formatiunea pe care o reprezinta "e de acord, in principiu, dar doreste reglementari mai clare".

In replica, Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a spus ca proiectul creeaza un cadru general si ca urmeaza sa fie efectuate studii pentru a analiza impactul economic, social si asupra mediului al OMG.

"Ministerul a comandat realizarea unui studiu in acest sens, iar ordonanta nu interzice introducerea OMG pe piata, ci precizeaza ca acest lucru trebuie facut dupa anumite reguli", a mentionat Varga.

Senatorul PSD Petre Daea s-a declarat multumit de faptul ca acest act normativ "opreste diletantismul si nepriceperea", dar a dezaprobat ca aspecte ce tin de domeniul OMG sunt reglementate prin ordonanta de urgenta si a cerut elaborarea unei legislatii care sa completeze cadrul general stabilit. Tot miercuri, camera superioara a Parlamentului a adoptat proiectul pentru aprobarea ordonantei de urgenta privind utilizarea in conditii de izolare a organismelor modificate genetic.

Textul prevede obligativitatea existentei unei evidente stricte a OMG utilizate in conditii de izolare. De asemenea, clarifica responsabilitatile tuturor factorilor implicati in domeniul OMG si prevede sanctiuni sporite pentru cei care nu respecta reglementarile ordonantei. Cele doua legi ordinare urmeaza sa fie dezbatute de Camera Deputatilor.

spot_img

Ultimele știri