CGR Circular 4: Sistemul “pl─âte╚Öti pentru c├ót arunciÔÇŁ poate reduce costurile la jum─âtate

in Legislatie, Poluare 16 May 2018 30 Views

Mizil este singurul ora╚Ö din Rom├ónia care are implementat un sistem ”pl─âte╚Öti pentru c├ót arunciÔÇŁ (PAYT) pentru de╚Öeuri menajere. Conform lui Silviu Negraru, primarul ora╚Öului Mizil, sistemul PAYT poate reduce costurile la jum─âtate sau chiar mai mult dac─â familiile fac un efort ├«n plus de a recicla ╚Öi a reduce consumul.

Platesti pentru cat arunci

Ca orice primar la primul mandat, am vrut s─â fac ora╚Öul curat. Inspirat de la o discu╚Ťie cu cineva care lucra ├«n Germania ╚Öi ╚Ötia c─â de╚Öeurile se c├ónt─âresc, m-am interesat pe internet, iar ce m-a motivat a fost c─â ├«n primul an am adunat 1000 de tone de gunoi necontrolat. Mai pl─âtim ╚Öi o amend─â, suntem printre pu╚Ťinele ora╚Öe (din ╚Ťar─â) care raporteaz─â de╚Öeurile.ÔÇŁ

Modificările a două legi privind gestionarea și colectarea deșeurilor, aprobate peste două săptămâni

Printre provoc─ârile proiectului se afl─â lipsa de educa╚Ťie a consumatorilor ╚Öi lipsa sprijinului din partea Ministerului Mediului.

Totul pic─â ├«n sarcina autorit─â╚Ťii publice locale. Nu am v─âzut de la Ministerul Mediului o strategie g├óndit─â astfel ├«nc├ót s─â ne ajute pe noi ca autorit─â╚Ťi publice locale, pentru c─â nu avem bugete nemaipomenite pentru a putea implementa tot ce dorim la nivelul ├«ncheierii unui ciclu.ÔÇŁ

Negraru a explicat că pentru moment, costurile proiectului au fost mici: 20.000 euro pentru sistemul de cântărire și 4.500 euro pentru CIP-urile pubelelor, însă primarul dorește să implementeze și un sistem de monitorizare video al orașului și o rampă de compost pentru deșeuri biologice.

╚Üinta pentru primul an a fost o reciclare a de╚Öeurilor ├«n propor╚Ťie de 20% ╚Öi a fost ├«ndeplinit─â deja. Urm─âtoarea ╚Ťint─â este de 50%. Pe viitor, Negraru ├«╚Öi dore╚Öte s─â implice cet─â╚Ťenii s─â fotografieze ╚Öi s─â aduc─â reclama╚Ťii legate de cei care depoziteaz─â necontrolat.

Pre┼čedintele Consiliului Concuren┼úei: ÔÇ×Trebuie s─â ├«l r─âspl─âte╚Öti pe omul care colecteaz─â separatÔÇŁ

Sistemul PAYT nu este lipsit de critici, principala problem─â fiind riscul de a determina locuitorii s─â-╚Öi arunce de╚Öeurile ├«n locuri neautorizate pentru a pl─âti mai pu╚Ťin. ├Äns─â Negraru crede c─â indiferent sistemul folosit, fenomenul de depozitare necontrolat─â va fi prezent, educa╚Ťia locuitorilor fiind un factor major ├«n succesul gestion─ârii de╚Öeurilor.

Comentarii

comentarii