Șoferi europeni pierd anual 549 euro din cauza datelor trucate privind consumul de combustibil

Mercedes se află în topul listei trișorilor la consumul de combustibil din Europa, arată un raport (Mind the Gap 2016) al rețelei Transport și Mediu (T&E) de la Bruxelles citată de 2Celsius. Modelele Mercedes clasa A și E sunt marii contravenienți ce consumă în medie cu 56% mai mult carburant pe stradă decât ceea ce se pretinde în broșura de vânzare.

consumul de combustibil

Mercedes Clasa C, o mașină pe segmentul mediu, arde cu 54% mai mult carburant decât declară, ceva mai mult decât cel mai bine vândut model pe acest segment, VW Passat – care înghite cu 46% mai multă benzină. Testele privind eficiența combustibilului sunt făcute în laborator cu multe lacune și flexibilități ce deschid calea către manipulări extinse. Dar chiar dacă luăm în considerare toate lacunele și manipulările ori tehnologiile verzi care se comportă mai bine în laborator decât pe drum, este imposibil să explicăm o diferență în eficiența combustibilului de peste 50%. Această situație ridică întrebarea dacă Mercedes, precum Audi, detectează momentul în care mașina este testată și își reduce în mod artificial emisiile în timpul testului.

Mașinile care ard cu 50% mai mult carburant decât în broșurile publicate înșeală consumatorii și încalcă normele de mediu. Dacă nu dorim ca americanii să facă din nou treaba Europei (scandalul Dieselgate a pornit în SUA anul trecut, n.n.) Comisia Europeană și autoritățile privind aprobarea vehiculelor trebuie să investigheze pe Mercedes și Audi și să determine dacă ele folosesc dispozitive care păcălesc testele”, a declarat Greg Archer, director vehicule la T&E.

Situația din industrie nu e mai roză. Diferența medie dintre emisiile reale și cele publicate la toate mărcile de automobile din Europa crește rapid, sărind de la 28% în 2012 la 42% anul trecut. Diferența a fost 14% în urmă cu un deceniu.

Audi, a doua marcă în acest top al rușinii are o diferență medie de 49%. În general, majoritatea mărcilor de automobile au o diferență medie de peste 40%: Peugeot (45%), Toyota (43%) and Volkswagen (40%) – cu excepția notabilă, Fiat (35%).

Rezultatele mistificate ale testelor de emisii înșeală pe conducătorii auto europeni ale căror mașini consumă mult mai mult carburant decât este scris în broșurile lucioase de marketing. Aceasta înseamnă că un conducător auto tipic plătește în jur de 549 euro în plus în fiecare an față de cât îi promit datele oficiale privind consumul de la producătorii de mașini.

Șoferii sunt prostiți și forțați să cumpere mai mult combustibil; guvernele fraudate la taxe, iar țintele climatice subminate. La mai bine de un an de la Dieselgate, le cerem oficialilor din Berlin și Bruxelles să ia măsuri pentru a opri acest Autogate”, adaugă Archer.

Automobilele sunt responsabile pentru 15% din emisiile totale de CO2 la nivel global și sunt sursa de emisii cea mai mare în cadrul sectorului de transport. Normele europene obligatorii privind emisiile de carbon cer producătorilor auto să își limiteze emisiile la maximum 130 g de CO2 pe km până în 2015 și 95 g CO2 pe km până în 2021. Comisia va propune limite de emisii de CO2 mai stringente pentru 2025 în vara anului următor.

spot_img

Ultimele știri