Sofia va produce energie regenerabila in microhidrocentrale instalate pe conductele de apa

Compania "Sofiyska Voda", care administreaza sistemul de apa si canalizare din capitala bulgara, a anuntat ca doreste sa dezvolte un proiect de producere a energiei din surse regenerabile cu infrastructura existenta, relateaza 2Celsius.org.

Initiativa celor de la Sofiyska Voda presupune instalarea de generatoare de energie electrica in interiorul conductelor ce livreaza apa in casele a 1,7 milioane de locuitori din Sofia.

Ideea de a produce energie electrica din conductele de apa nu este una noua. In Sofia, a fost pentru prima oara adusa in discutie in 1998, cand proiectul nu a fost acceptat de municipalitate din cauza costurilor.

Cu toate acestea, in 2003, planul a fost reluat si a inceput cautarea de investitori prin intermediul contractelor de achizitii publice. De atunci, au fost realizate numeroase analize ecologice si a fost investigat regimul de proprietate a terenurilor pentru a se proiecta planurile pentru 6 astfel de instalatii.

Tehnologia din spatele acestui sistem este destul de simpla. Microcentralele sunt plasate in locuri strategice unde presiunea din conducte este redusa artificial, pentru ca initial este foarte ridicata (din cauza gravitatiei).

Microcentralele vor fi instalate in zonele periferice

Aceste echipamente nu numai ca regleaza presiunea, dar produc energie regenerabila. Pare ca utilizatorii microcentralelor au numai de castigat si pana si cei mai sceptici au remarcat ca, intr-o situatie extrema, singura parte negativa ar fi oprirea alimentarii cu apa a suburbiilor indepartate.

Cu toate acestea, cetatenii din capitala Bulgariei nu trebuie sa se astepte ca microhidrocentralele sa rasara peste tot in mijlocul orasului. Instalatiile vor fi construite in zonele suburbane, in special la poalele muntelui Vitosha.

Intr-un oras in care consumul de energie electrica atinge 2.000 MW pe ora, se pune intrebarea ce cantitate de energie regenerabila ar putea introduce aceste instalatii in sistem.

Productia celor 6 viitoare statii generatoare de electricitate este estimata, in total, la 6 MW pe ora. 
Costul final al instalatiilor este estimat la 15 milioane de euro. Legatura acestora la reteaua de electricitate depinde de furnizorul local, CEZ Electro.

Reprezentantii companiei au comentat ca pana in prezent nu au existat negocieri pentru conectarea instalatiilor la retea, dar este de asteptat ca acest lucru sa se intample cat mai curand. Municipalitatea din Sofia a estimat ca profitul CEZ de pe urma microcentralelor va fi de 1,5 milioane euro anual.  

Astfel de proiecte de energie regenerabila la scara mica, folosind tehnologia inovatoare si resursele naturale sunt necesare intr-un oras cu consum ridicat de energie electrica. Totusi, implementarea este posibila numai in anumite conditii, cum ar fi localizarea orasului Sofia. Daca aceasta idee poate fi folosita si de alte orase depinde de o serie de conditii si necesita o investigatie aprofundata.

2Celsius.org

 

spot_img

Ultimele știri