A fost lansat soft-ul de monitorizare a managementului deșeurilor municipale

in Autoritati, Business, Deseuri, Poluare 15 October 2019 298 Views

S─âpt─âm├óna trecut─â a fost lansat, la Bucure╚Öti, un soft de ├«nregistrare ┼či de procesare a datelor privind gestionarea de╚Öeurilor municipale. P├ón─â acum, aceste date erau introduse manual, ceea ce ducea la o durat─â ├«ndelungat─â a scrierii rapoartelor, dar ╚Öi la erori umane. Softul va ajuta ╚Öi la reducerea riscului de ne├«ndeplinire a ╚Ťintelor de colectare a de╚Öeurilor, prin aten╚Ťionarea ├«n timp real.

├Än prezent, softul este un sistem electronic unic de ├«nregistrare ┼či procesare a datelor ce ├«╚Öi propune s─â ofere cu acurate┼úe┬á datele raportate de Sistemele de Management Integrat al De┼čeurilor c─âtre Unit─â┼úile Administrativ Teritoriale, OIREP-uri, ADI-uri ┼či autorit─â┼úile din domeniu ├«n timp real.

Utilitatea lui este dovedit─â de faptul c─â activitatea de monitorizare ┼či raportare a datelor este consumatoare de timp, iar prin folosirea unui astfel de sistem se reduc at├ót timpul de lucru, dar ┼či erorile umane.

Raportarea datelor este ultima etap─â a procesului de implementare a legisla┼úiei de mediu ┼či ├«n particular pentru domeniul de┼čeurilor, ├«n condi┼úiile ├«n care exist─â clar precizate obiective cu ┼úinte cuantificate ┼či termene de realizare. Un sistem de aten┼úionare pe parcurs (├«n timp real) reduce riscul de ne├«ndeplinire a ┼úintelor, ├«n condi┼úile ├«n care se pot lua m─âsuri rapide de atenuare a acestora pe m─âsur─â ce ele apar.

Softul a fost testat cu succes timp de trei luni de Asocia┼úiile de Dezvoltare Intercomunitar─â (ADI) din jude┼úele Arge┼č, Sibiu ┼či Neam┼ú, potrivit unui comunicat al Federa╚Ťiei Asocia╚Ťiilor de Dezvoltare Intercomunitar─â (FADI).

ÔÇ×Softul a fost creat din necesitatea de a avea un instrument care s─â poat─â oferi cu acurate┼úe┬á datele raportate de Sistemele de Management Integrat al De┼čeurilor c─âtre Unit─â┼úile Administrativ Teritoriale, OIREP-uri, ADI-uri ┼či autorit─â┼úile din domeniu. Acesta organizeaz─â ┼či structureaz─â sistemul de raportare a datelor, pentru a putea oferi date ├«n timp real ┼či pentru a limita, chiar elimina, erorile ce pot ap─ârea ├«n raport─âriÔÇŁ, a declarat Gabriel Moiceanu, Pre╚Öedintele FADI.

ÔÇ×├Än acest moment, softul este disponibil pentru toate ADI-urile membre FADI care doresc s─â ├«l utilizeze, fiind creat ├«nc─â de la ├«nceput s─â asigure conectarea tuturor jude╚Ťelor la acest sistem. Sper─âm s─â extindem c├ót mai repede┬á utilizarea lui la nivel na┼úional, astfel ├«nc├ót pe parcursul anului 2020 s─â dispunem de un sistem de monitorizare on-line ├«n ceea ce prive┼čte managementul de┼čeurilor municipale ┼či s─â ne ajute la ├«ndeplinirea ┼úintelor de reutilizare, reciclare, deviere de la depozitare, asumate la nivel europeanÔÇŁ, a spus Lavinia Andrei, Manager Proiect, TERRA Mileniul III.

Realizarea softului pentru asigurarea transparen╚Ťei ├«n S.M.I.D. ╚Öi a trasabilit─â╚Ťii de╚Öeurilor de ambalaje din de╚Öeurile municipale este activitate a proiectului ÔÇ×Politici publice integrate de gestionare eficient─â ╚Öi transparent─â a de╚Öeurilor municipale ╚Öi a datelor ÔÇô TRADESÔÇŁ implementat de Funda╚Ťia Terra Mileniul III ├«mpreuna cu Federa╚Ťia Asocia╚Ťiilor de Dezvoltare Intercomunitar─â (FADI) ├«n perioda 20 august 2018 – 19 decembrie 2019, proiect selectat ├«n cadrul Programului Opera╚Ťional Capacitate Administrativ─â, cofinan╚Ťat de Uniunea European─â prin Fondul Social European.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii