Solurile p─âdurilor din emisfera nordic─â absorb cu 77% mai pu╚Ťin metan dec├ót acum trei decenii

in Poluare 9 August 2018 78 Views

Cantitatea de metan absorbită de solurile pădurilor din emisfera nordică a scăzut cu 77% în ultimii 27 de ani, conform unui nou studiu.

Rezultatele studiului sugerează că lumea supraestimează rolul pe care pădurile îl joacă în captarea metanului, un gaz cu efect de seră de 25 de ori mai potent ca dioxidul de carbon, și că acesta se va acumula mult mai repede în atmosferă decât se estima.

Cercet─âtorii au monitorizat nivelurile de absorb╚Ťie a metanului de c─âtre soluri ├«n dou─â zone din SUA, Baltimore, Maryland ╚Öi Hubbard Brook, New Hampshire. Conform rezultatelor, absorb╚Ťia de metan a sc─âzut cu 62% ├«n solurile p─âdurilor urbane ╚Öi 53% ├«n solurile p─âdurilor rurale din Baltimore, ├«n decursul a 18 ani. ├Än Hubbard Brook, absorb╚Ťia de metan a sc─âzut cu 74%, respectiv 89% ├«n decursul a 14 ani.

Cercet─âtorii au analizat apoi mai mult de 300 de studii care con╚Ťineau date despre absorb╚Ťia metanului ├«n p─âdurile din ├«ntreaga lume ├«ntre 1988 ╚Öi 2015. ├Än aceast─â perioad─â, absorb╚Ťia metanului de c─âtre solurile p─âdurilor din emisfera nordic─â a sc─âzut ├«n medie cu 77%.

Metanul este al doilea cel mai mare contribuitor la schimb─ârile climatice. Cea mai mare surs─â de emisii de metan cauzate de om este agricultura, ├«n special cre╚Öterea animalelor ╚Öi cultivarea orezului. A doua cea mai mare surs─â provine din produc╚Ťia combustibililor fosili, care permite metanului subteran s─â ajung─â ├«n atmosfer─â ├«n timpul proceselor de forare, extrac╚Ťie ╚Öi transport.

Mai multe procese naturale au ca rezultat emisii de metan. De exemplu, permafrostrul siberian emite metan pe măsură ce se topește, iar lacurile lumii și zonele umede emit tot mai mult metan pe măsură ce temperatura apei crește.

├Än mod obi╚Önuit, emisiile de metan sunt compensate ├«n mare de alte procese naturale care absorb metan din atmosfer─â. De exemplu, troposfera con╚Ťine cea mai mare cantitate de metan. ├Än aceast─â parte a atmosferei, metanul reac╚Ťioneaz─â cu compu╚Öi naturali pentru a forma ap─â ╚Öi CO2.

Solurile, ├«n special cele ale p─âdurilor, joac─â un rol mai mic, ├«ns─â semnificativ, ├«n procesul de absorb╚Ťie a metanului. Aceste soluri ad─âpostesc bacterii metanotrofe, care absorb metanul din atmosfer─â ╚Öi ├«l descompun ├«n compu╚Öi pe care ├«i folosesc ca energie.

Green Report Shop Transport ECO

├Äns─â activitatea acestor bacterii a ├«ncetinit dramatic ├«n ultimele trei decenii. Cercet─âtorii au descoperit c─â ├«n regiunile studiate, cantitatea de precipita╚Ťii a crescut semnificativ ├«n ultimele decenii, fenomen asociat cu schimb─ârile climatice. Cre╚Öterea umidit─â╚Ťii solurilor ├«ngreuneaz─â procesul de difuzie al metanului din atmosfer─â ├«n soluri, a explicat pentru Carbon Brief Peter Groffman, co-autor al studiului.

ÔÇ×Aceste descoperiri sugereaz─â c─â bugetele globale pentru metanul din atmosfer─â ÔÇô care sunt folosite pentru politici legate de activit─â╚Ťi de producere a metanului ÔÇô supraestimeaz─â rolul pe care solurile p─âdurilor ├«l joac─â ├«n captarea gazului. Sc─âderea absorb╚Ťiei de metan de c─âtre solurile p─âdurilor ar trebui luat─â ├«n considerare de c─âtre aceste modele pentru a evita exacerbarea ├«nc─âlzirii globale, pentru c─â metanul din atmosfer─â ar putea cre╚Öte mai rapid ╚Öi atinge niveluri mai ├«nalte dec├ót prev─âd modelele actuale.ÔÇŁ

Groffman a ad─âugat c─â nu ne putem baza pe procesele naturale pentru a rezolva problema gazelor cu efect de ser─â ╚Öi c─â este nevoie de m─âsuri mai drastice pentru controlul surselor antropogene, cum ar fi scurgerile de metan care au loc ├«n timpul extrac╚Ťiilor de gaze naturale.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii