Încă 27 de localități implementează soluții de iluminat public eficient energetic

Compania E.ON Energie România a încheiat, până în prezent, parteneriate cu 10 primării din județele Arad, Timiș, Maramureș, Neamț și Suceava prin care 27 de localități vor beneficia de soluții la cheie pentru iluminat public modern, bazat pe tehnologie LED cu performanță energetică ridicată.

În cadrul proiectelor, cu o valoare totală de peste 1 milion de euro, vor fi montate circa 4.300 de corpuri de iluminat atât pentru iluminatul stradal, cât și pentru cel interior din școli, grădinițe, săli de sport, cămine culturale și sedii ale primăriilor. Sistemele vor asigura o economie de 50-60% la consumul de electricitate și implicit reducerea facturilor unităților administrative locale.

“Soluțiile noastre pot aduce economii la bugetul local de mii sau zeci de mii de euro anual. Acestea sunt parte a conceptul nostru de smart village, care include și soluții de generare fotovoltaică și mobilitate electrică, concept pe care dorim să-l dezvoltăm la nivel național”, afirmă Cătălin Iordache, Director General al E.ON Energie România.

La acest moment, în 19 din cele 27 de localități lucrările au fost finalizate urmând ca, până la începutul anului viitor, sistemele de iluminat cu tehnologie LED să fie funcționale și în celelalte 8 localități.

Primul proiect a debutat în anul 2018 în parteneriat cu Primăria Frumușeni – județul Arad, localitatea devenind smart village E.ON, și a continuat cu Primăriile Sântana, Fântânele, Zăbrani, Beliu și Ususău, tot din județulArad, Sânandrei, județul Timiș, Târgu-Lăpuș, județul Maramureș, Tașca, județul Neamț și Berchișești, județul Suceava.

E.ON a asigurat autorităților publice locale partenere proiecte la cheie, care au inclus pregătirea documentației tehnice și obținerea avizelor și autorizațiilor, precum și sprijin pentru finanțarea investiției pentru o perioadă de până la cinci ani.

Printre beneficiile aduse de sistemele de iluminat public cu tehnologie LED se numără, totodată, reducerea costurilor operaționale și de întreținere, lămpi cu durate mai mari de utilizare, corpuri de iluminat fiabile, rezistente, cu protecție ridicată împotriva factorilor de mediu, îmbunătățirea calității luminii, impact redus asupra mediului și nu în ultimul rând reducerea emisiilor de carbon.

Citește și:

România primește ajutoare de la Comisia Europeană de 150 de milioane de euro pentru sisteme de încălzire centralizată bazate pe surse regenerabile de energie
O companie din Ungaria produce pavaje solare care pot alimenta cu energie clădirile -FOTO
spot_img

Ultimele știri