Economii anuale de până la 4,2 milioane euro pentru Sonae Sierra prin reducerea consumului de energie electrică

in Business, Interviuri 7 August 2017 393 Views

Sonae Sierra, dezvoltator ┼či operator de centre comerciale, care de╚Ťine ├«n Rom├ónia proiectul River Mall, R├ómnicul-V├ólcea, ╚Öi ParkLake, Bucure╚Öti, a fost nominalizat la EU Sustainable Energy Awards, ├«n categoria Business, pentru ini╚Ťiativa The Bright Project. Aceasta este ├«n fapt strategia prin care Sonae Sierra┬áa reu╚Öit s─â ├«mbun─ât─â╚Ťeasc─â eficien╚Ťa energetic─â ├«n cele 28 de centre comerciale proprii, prin identificarea a 218 de solu╚Ťii menite s─â optimizeze consumul de energie. Elsa Monteiro, Head of Sustainability and Corporate Communication, a vorbit ├«n interviul acordat Green Report despre rezultatele ob╚Ťinute p├ón─â ├«n prezent ╚Öi a╚Ötept─ârile finale ale proiectului, dar ╚Öi despre modul cum solu╚Ťiile identificate ajut─â afacerile chiria╚Öilor.

Sonae Sierra

Elsa Monteiro, Head of Sustainability and Corporate Communication

Când a fost lansat The Bright Project și care a fost motivul care a stat la baza acestuia?

Proiectul Bright este un program inovativ de eficien╚Ť─â energetic─â elaborat ├«n 2012 de c─âtre Sonae Sierra, cu scopul de a reduce cheltuielile cu energia ╚Öi de a ├«mbun─ât─â╚Ťi amprenta de carbon. Av├ónd ├«n vedere c─â nu exist─â un singur instrument de analiz─â comparativ─â care s─â ofere solu╚Ťia optim─â necesar─â Sonae Sierra, echipa noastr─â specializat─â ╚Öi-a dezvoltat propriile solu╚Ťii.

Bright cuprinde mai multe domenii de ac╚Ťiune: modelarea consumului optim pentru fiecare cl─âdire ╚Öi analizarea profilului de consum, identificarea ╚Öi implementarea m─âsurilor de optimizare, monitorizarea continu─â a consumului ╚Öi implementarea solu╚Ťiilor de management pentru a permite men╚Ťinerea performan╚Ťei energetice a cl─âdirii la un nivel optim.

Ce rezultate a ob╚Ťinut Sonae Sierra p├ón─â ├«n prezent ╚Öi care sunt a╚Ötept─ârile finale?

├Än general, Sonae Sierra a reu╚Öit ├«n cadrul proioectului s─â ├«mbun─ât─â╚Ťeasc─â eficien╚Ťa energetic─â a centrelor sale comerciale, prin identificarea a 218 de m─âsuri pentru optimizarea utiliz─ârii energiei la 28 de centre comerciale, dintre care 182 au fost deja implementate, cu o perioad─â de amortizare medie mai mic─â de un an, ╚Öi 36 sunt ├«n curs de desf─â╚Öurare.

Rezultatele sunt semnificative. Numai în 2016 am reușit să reducem cu 12% consumul total de energie al centrelor comerciale Sonae Sierra, ceea ce implică economii de 2,7 milioane de euro. Compania se așteaptă să economisească până la 4,2 milioane de euro pe an, ceea ce reprezintă 40% din amprenta sa de carbon.

Care sunt cele mai bune m─âsuri de eficien╚Ť─â energetic─â identificate?

Le Terrazze din Italia oferă un caz în acest sens. După aplicarea analizei Bright, s-a constatat că centrul comercial consumă mai multă energie în practică decât ar trebui în teorie. S-a constatat că economiile de energie ar putea fi realizate prin reglarea pompelor de condensare, a turnurilor de răcire și a unor acoperișuri.

Colabor├ónd cu echipa de centre comerciale ╚Öi cu furnizorul de servicii de ├«ntre╚Ťinere, am venit cu o serie de ini╚Ťiative: reducerea presiunii pompei de condensare ╚Öi reglarea programului; ajustarea acoperi╚Öurilor care erau ├«n func╚Ťiune atunci c├ónd spa╚Ťiile comerciale nu erau deschise publicului; stabilirea unui contract de ├«ntre╚Ťinere mai bun pentru sistemul de management al cl─âdirii; cur─â╚Ťarea schimb─âtoarelor de c─âldur─â, procedeu mecanic realizat pentru reducerea consumului de energie ╚Öi pentru evitarea supra├«nc─âlzirii; reducerea intensit─â╚Ťii energetice ├«n parc─âri ╚Öi centrul comercial pe timpul perioadelor de cur─â╚Ťare.

Printr-o serie de m─âsuri de gestionare ╚Öi introducere unor surse de r─âcire gratuite, Le Terrazze a reu╚Öit s─â identifice surse de economii poten╚Ťiale ├«n valoare de 163.000 de euro, echivalentul a 27% din factura anual─â a centrului comercial pentru enegiaiei electrice.┬á├Än plus, am adoptat o strategie de r─âcire gratuit─â pentru a echilibra consumul de energie ├«n timpul iernii. Acest lucru necesit─â o temperatur─â bun─â at├ót ├«n ÔÇőÔÇőinteriorul magazinelor, c├ót ╚Öi ├«n zonele comune, ├«n ciuda diferitelor cerin╚Ťe termice. ├Än urma acestei m─âsuri, am reu╚Öit s─â economisim ├«nc─â 37.000 de euro ├«n costurile energiei electrice ╚Öi 9.600 de euro ├«n costurile de gaze naturale ├«n timpul iernii 2014/2015, comparativ cu aceea╚Öi perioad─â a anului precedent.

Cu toate acestea, prin utilizarea instrumentelor de modelare a luminii ╚Öi angaj─ârii echipelor ╚Öi a contractorilor din centrele comerciale, este posibil s─â se identifice ╚Öi s─â se produc─â o economie semnificativ─â de energie cu cost redus sau f─âr─â investi╚Ťii. ├Än 2015, nevoile de r─âcire de var─â au fost cu 40% mai mari fa╚Ť─â de anul precedent, ├«ns─â Le Terrazze a reu╚Öit s─â-╚Öi reduc─â consumul de energie electric─â cu 10%.

Care este valoarea investi╚Ťiilor ├«n proiectul Bright?

Investi╚Ťia ├«n proiect ├«n sine se bazeaz─â pe capitalul uman, iar aceasta const─â folosirea cuno╚Ötin╚Ťelor acumulate de c─âtre echipa Sonae Sierra. Ca investi╚Ťie de capital, ├«ncep├ónd din 2013, s-au investit 2,4 milioane de euro, cu o reducere a consumului de energie de aproximativ 12% ╚Öi economii de 2,7 milioane de euro, doar ├«n 2016.

Dup─â implementarea tuturor ├«mbun─ât─â╚Ťirilor, Sonae Sierra va putea economisii anual energiei electric─â ├«n valoare de p├ón─â la 4,2 milioane de euro, ceea ce reprezint─â 40% din amprenta de carbon a companiei.

Care este impactul acestui tip de investi╚Ťie asupra chiria╚Öilor ╚Öi vizitatorilor?

Impactul principal ├«l are asupra chiria╚Öilor cu care avem contact direct ╚Öi proiecte de zi cu zi. ├Än ceea ce prive╚Öte vizitatorii, impactul este mai degrab─â concentrat pe garantarea con╚Ötientiz─ârii, siguran╚Ťei ╚Öi confortului de-a lungul vizitei.

├Än calitate de companie, ne uit─âm la chiria╚Öii no╚Ötri ca parteneri strategici. Performan╚Ťele financiare ale acestora influen╚Ťeaz─â ├«n mod direct performan╚Ťa proprie a afacerii prin rate de ocupare ╚Öi venituri din chirii. Dup─â ce a identificat utilit─â╚Ťile ca un cost material pentru chiria╚Öi, Sonae Sierra a decis s─â aplice propria experien╚Ť─â ├«n m─âsurarea, analizarea ╚Öi reducerea consumului de ap─â ├«n centrele comerciale pentru a dezvolta┬ám─âsuri eficiente energetic.

Este ├«n interesul nostru s─â sprijinim chiria╚Öii s─â-╚Öi maximizeze veniturile, s─â-╚Öi reduc─â costurile ╚Öi s─â-╚Öi sus╚Ťin─â afacerile pe termen lung. Este important ca Sonae Sierra s─â sprijine chiria╚Öii ├«n ├«n╚Ťelegerea ╚Öi luarea de m─âsuri pentru a reduce impactul propriu asupra mediului ╚Öi costurile aferente.

C├ót de interesat─â este compania s─â de╚Ťin─â proiecte echipate cu panouri fotovoltaice sau panouri solare?

Avem mai multe investi╚Ťii existente ├«n panouri fotovoltaice pentru o perioad─â lung─â de timp, dar totul depinde de specificul ╚Ť─ârii ╚Öi de centrul comercial.┬áDe exemplu, centrul comercial Loop5 din Weiterstadt, Germania, a instalat pe acoperi╚Ö, ├«nc─â din primul an de func╚Ťionare (2011 – n.r.), 2.838 de celule solare pe o suprafa╚Ť─â de 3.400 de metri p─âtra╚Ťi. Instala╚Ťia fotovoltaic─â produce anual 600.000 kilowa╚Ťi de energie electric─â care sunt injecta╚Ťi ├«n re╚Ťea ca ╚Öi energie regenerabil─â.

Un sistem de m─âsurare a energiei conectat la sistemul de gestionare al cl─âdirii, care asigur─â monitorizarea ╚Öi controlul eficient al consumului de energie, precum sistemul HVAC ╚Öi sistemul de iluminare, ceea ce face posibil─â utilizarea doar a cantit─â╚Ťii de energie necesar─â ├«n timpul func╚Ťion─ârii.

├Än plus, LOOP5 a implementat alte ac╚Ťiuni menite s─â reduc─â emisiile legate de accesul vizitatorilor. ├Än parcarea auto sunt opt locuri pentru automobile electrice deservite de o sta╚Ťie de ├«nc─ârcare cu energie din surse regenerabile. Pe de alt─â parte, pentru a sus╚Ťine c─âl─âtoriile cu mijloace de transport alternative, LOOP5 ╚Öi-a extins sta╚Ťiile de parcare pentru biciclete, ├«mbun─ât─â╚Ťind astfel angajamentul s─âu pentru promovarea mijloace alternative ╚Öi durabile de transport.

Care este procentul de energia regenerabilă pe care Sierra o utilizează în proiectele sale?

Analiz─âm viabilitatea de a instala sisteme de generare a energiei regenerabile la fa╚Ťa locului, cu accent pe sistemele fotovoltaice. Dar ╚Ťin├ónd cont de limit─ârile din spa╚Ťiu, prioritatea noastr─â este aceea de a procura energia regenerabil─â din re╚Ťea.┬áPer ansamblu, avem 29 de centre (67% din portofoliu) care au contracte cu furnizorii de energie electric─â din surse regenerabile, iar unul instalat un sistem de energie regenerabil─â pentru producerea de energie termic─â sau electric─â pe amplasament.

Pe pia╚Ťa iberic─â, de exemplu, 100% din energia furnizat─â centrelor noastre este regenerabil─â, cu o amprent─â de carbon de 0%. Pe alte pie╚Ťe, acord─âm ├«ntotdeauna prioritate furnizorilor de energie care asigur─â cea mai mare cantitate in surse regenerabile, ceea ce ├«nseamn─â c─â, dac─â nu 100%, majoritatea furnizorilor no╚Ötri ar trebui s─â aib─â cea mai mare ofert─â de energie electric─â din surse regenerabile pe pia╚Ťa ├«n care se g─âsesc centrele.

Care este stadiul actual pentru centrele comerciale din România?

Folosim deja experien╚Ťa noastr─â Bright ├«n Parklake prin modul ├«n care am conceput ╚Öi am comandat m─âsurarea energiei ╚Öi sistemul de management al cl─âdirii. Acest lucru ne va permite s─â monitoriz─âm utilizarea energetic─â a cl─âdirii ╚Öi s─â o preg─âtim pentru o mai bun─â evaluare comparativ─â, permi╚Ť├ónd identificarea cu u╚Öurin╚Ť─â a eventualelor ineficien╚Ťe ╚Öi luarea de m─âsuri pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea eficien╚Ťei energetice.

├Än prezent, am analizat 71 de m─âsur─âtori din magazine (reprezent├ónd 27% din total) ╚Öi am observat 32 de oportunit─â╚Ťi de ├«mbun─ât─â╚Ťire, rezolvate ├«n prezent.┬áDe asemenea, am analizat 129 de m─âsur─âtori privind serviciile ╚Öi am v─âzut 36 de oportunit─â╚Ťi de ├«mbun─ât─â╚Ťire, rezolvate ├«n prezent.

Revizuirea ╚Öi reglarea se efectueaz─â pentru toate contoarele deoarece sunt legate de un sistem BMS (Building Management System), astfel ├«nc├ót putem previzualiza orice ├«ntrerupere ╚Öi ┬á├«mbun─ât─â╚Ťi ├«n mod continuu ╚Öi rapid toate m─âsurile de eficien╚Ť─â energetic─â.

Toate aceste proiecte fac parte din proiectul Bright?

├Än Rom├ónia am oferit chiria╚Öilor o imagine de ansamblu asupra modului ├«n care unit─â╚Ťile sau brandul lor sunt performante ├«n ceea ce prive╚Öte energia ╚Öi apa, compar├óndu-le cu alte magazine ╚Öi/sau branduri similare cu practicile standard. Mai mult, i-am asistat ├«n stabilirea obiectivelor de reducere a consumului de energie ╚Öi de ap─â, realizarea reducerilor corespunz─âtoare a costurilor ╚Öi furnizarea de recomand─âri privind m─âsurile de bun─â practic─â cu nivel sc─âzut sau f─âr─â costuri care pot fi introduse ├«n unit─â╚Ťile lor de comer╚Ť cu am─ânuntul.

Care sunt planurile viitoare pentru Sonae Sierra?

├Än prezent, ne concentr─âm pe optimizarea Parklake dup─â primul an de func╚Ťionare.┬á├Än afar─â de aceasta, ne uit─âm s─â extindem furnizarea de servicii c─âtre ter╚Ťi ╚Öi exist─â ╚Öi alte c├óteva noi oportunit─â╚Ťi de proiecte pe care le analiz─âm, dar nimic definitiv pentru moment.

Comentarii

comentarii