Sondaj: Europenii vor mai multe piste pentru biciclete ┼či alei pietonale

in EcoLIFESTYLE, Transport 15 June 2020 108 Views

62% dintre responden╚Ťii unui sondaj, din 21 de ora╚Öe europene, ├«┼či doresc amenajarea mai multor piste de biciclete pentru controlarea polu─ârii atmosferice ├«n perioada post-izolare.

Construc╚Ťia de piste de biciclete, investi╚Ťie ├«n sistemul de s─ân─âtate public─â

Sondajul a fost realizat YouGov, pe baz─â de interviuri online, la care au participat peste 7.500 de persoane care locuiesc ├«n 21 de ora┼če, printre acestea num─âr├óndu-se Madrid, Londra ┼či Berlin.

Concluzia este c─â, dup─â ce s-au bucurat de cerul mai limpede ├«n timpul m─âsurilor de izolare din timpul pandemiei de COVID-19, aproape trei din patru persoane din ┼čase ┼ú─âri europene au declarat c─â vor ca autorit─â┼úile municipale s─â ia m─âsuri pentru ca situa┼úia s─â se men┼úin─â astfel chiar ┼či dup─â criz─â.

ÔÇ×Oamenii au sim┼úit pe pl─âm├ónii lor c├ót de limpede poate fi aerulÔÇŁ, a declarat Jens Muller, manager de calitate a aerului la Transport & Environment, un grup-umbrel─â, ce reune┼čte mai multe organiza┼úii neguvernamentale ce militeaz─â pentru un transport mai curat. ÔÇ×A┼ča c─â acum observ─âm o sus┼úinere mai puternic─â pentru m─âsuri, ├«n timp ce ├«nainte acestea nu erau ├«ntotdeauna foarte populareÔÇŁ.

Aceasta a dat exemplul reducerii spa┼úiului pentru ma┼čini ┼či interzicerea autovehiculelor ├«n centrul ora┼čelor.

Potrivit rezultatelor, 60% dintre responden┼úi s-au exprimat ├«n favoarea rezerv─ârii mai multor spa┼úii pentru transportul public, spre exemplu prin extinderea benzilor dedicate autobuzelor. Aproximativ acela┼či procent de responden┼úi, 62%, a precizat c─â dore┼čte mai multe piste pentru biciclete, ├«n timp ce una din trei persoane a declarat c─â vrea mai multe alei pietonale.

Totu┼či, responden┼úii s-au ar─âtat mai pu┼úin dornici de schimbare atunci c├ónd a fost vorba despre obiceiurile personale. Doar 21% au declarat c─â inten┼úioneaz─â s─â pedaleze mai mult dup─â perioada de izolare, iar 35% au spus c─â vor merge mai mult pe jos.

O infrastructur─â mai bun─â, cum ar fi trotuarele mai largi ┼či pistele pentru biciclete separate, ar putea convinge mai multe persoane s─â fac─â aceast─â schimbare, a explicat Lucy Mahoney, manager ├«n cadrul re┼úelei C40 care militeaz─â pentru ac┼úiuni climatice rapide.

ÔÇ×Ora┼čele trebuie p├ón─â la urm─â s─â fac─â spa┼úiul public mai sigur pentru ca oamenii s─â mearg─â pe jos sau cu bicicleta ┼či s─â le acorde prioritate acestora ├«n locul autovehiculelorÔÇŁ, a declarat ea pentru Thomson Reuters Foundation.

Milano, Londra ┼či Paris se num─âr─â printre ora┼čele care au f─âcut deja pa┼či ├«n aceast─â direc┼úie, cu planuri ┼či investi┼úii pentru reducerea traficului ┼či ├«ncurajarea deplas─ârii cu bicicleta, a ad─âugat ea.

ÔÇ×Ceea ce este necesar ├«n acest moment este un efort concertat pentru abordarea barierelor asociate rasei ├«n ceea ce prive┼čte mersul pe jos ┼či cu bicicleta ├«n ora┼čele lumiiÔÇŁ, a ad─âugat Mahoney referindu-se la demonstra┼úiile pentru egalitate rasial─â care s-au extins pe glob.

ÔÇ×Grupurile de culoare ┼či minoritare sunt foarte mult subreprezentate ├«n ciclism, prin urmare este nevoie de investi┼úii serioaseÔÇŁ, a completat ea.

├Än contextul ├«n care numero┼či locuitori din ora┼če sunt reticen┼úi la utilizarea transportului public, de teama coronavirusului, u┼čurarea trecerii de la ma┼čini la biciclete reprezint─â cheia pentru controlul polu─ârii, a subliniat Valentine Quinio, cercet─âtor ├«n cadrul organiza┼úiei britanice Center for Cities.

ÔÇ×Exist─â efectiv riscul ca poluarea aerului nu doar s─â revin─â la nivelurile anterioare, ci chiar s─â creasc─â deoarece oamenii este posibil s─â apeleze la ma┼činiÔÇŁ, a atras ea aten┼úia.

În China, nivelul unor poluanţi atmosferici a crescut peste nivelul de anul trecut după ce scăzuse în perioada în care guvernul a impus măsuri stricte de izolare, potrivit unui studiu publicat în mai.

Comentarii

comentarii