Sondele pentru gaze de sist vor inlocui bazinele cu apa termala de la Baile Felix

Guvernul a aprobat mai multe acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare in perimetrele Baile Felix, Biled si Periam, incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) compania East West Petroleum Corp. Aceste acorduri ar permite si explorarea si exploatarea gazelor de sist.

Acordurile au fost aprobate printr-un set de hotarari de guvern.

Se aproba Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare in perimetrul EX – 3 Baile Felix, incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in calitate de concedent, si East West Petroleum Corp., in calitate de concesionar, prevazut in anexa*) care face parte integranta din prezenta hotarare._____*) Anexa nu se publica, fiind clasificata potrivit legii„, se arata in articolul 1 al Hotararii 887/2013.

Toate acordurile au intrat in vigoare prin publicarea in Monitorul Oficial a hotararilor de guvern.

Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare in perimetrul EX – 3 Bale Felix, aprobat potrivit art. 1, intra in vigoare la data publicarii prezentei hotarari in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”, se arat in articolul 2.

Presa locala sustine ca acordurile ar permite exploatarea eventualelor zacaminte de gaze de sist de la Baile Felix, dupa ce la Oradea au avut deja loc o serie de manifestari anti-exploatare de gaze de sist.

Petitie online pentru stoparea exploatarii gazelor de sist in Baile Felix

Consideram inadmisibil ca activitati de explorare/exploatare a gazelor de sist sa fie permise in localitatea si statiunea balneo-climatica Baile Felix din judetul Bihor. Localitatea administrata de comuna Sinmartin din a carei componenta face parte se afla la 8 km de municipiul Oradea. Este cea mai mare statiune balneara cu regim permanent din Romania, situandu-se pe locul doi, dupa litoralul Marii Negre, in privinta numarului locurilor de cazare din Romania. Utilizarea apelor termale, potrivit izvoarelor istoriografie in aceasta localitate dateaza de peste 1000 de ani. Prezenta unor situri protejate de interes comunitar, national si local ne obliga la un respect fata de acestea. Vulnerabilitatea acestor areale senzitive este crescuta, orice activitate antropica poate periclita existenta acestora”, spun initiatorii petitiei online.

Potrivit acestora, principalele riscuri pe care le implica aplicarea tehnologiei prin fractionare hidraulica sunt: scoaterea din circuit a unor terenuri (densitatea medie fiind de 6 puturi de foraj pe km patrat la care se adauga reteaua de conducte pentru transport), riscul de contaminare a terenurilor, poluarea sonora, zgomotul produs de echipamentele de foraj si cele de transport, utilizarea a milioane de metri cubi de apa pentru fiecare foraj in detrimentul agriculturii (terenurile nu vor mai fi irigate).

Precedentele din SUA si alte state arata ca apa freatica si sursele de apa potabila sunt in pericol de contaminare, ca exista un risc seismic asociat, ca se produce mobilizarea unor substante radioactive, a metanului si a altor substante cu efect de gaze de sera”, au mai spus initiatorii petitiei.

spot_img

Ultimele știri