Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Specialiștii români au fost instruiți pentru intervenție rapidă în gestionarea conflictelor om-animale sălbatice

Prima echipă de intervenție rapidă destinată gestionării conflictelor om-animale sălbatice din sud-estul Munților Făgăraş s-a antrenat la finle lunii mai, la Centrul pentru Reabilitare a Faunei Sălbatice din Lepșa, județul Vrancea.

Peste 20 de specialiști care vor face parte din această echipă au beneficiat de cursuri de instruire.

Cursurile sunt ținute de către o echipă formată din membrii Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB), cu o vastă experiență în gestionarea faunei sălbatice.

Cine face parte din echipa de intervenţie

Printre participanți se numără membri desemnati din partea Fundatiei Conservation Carpathia și gestionari ai fondurilor de vânătoare, care vor face parte din echipa de intervenție rapidă, și reprezentanți ai Jandarmeriei Argeș.

Scopul cursurilor este pregătirea teoretică și practică a persoanelor vizate pentru cazurile în care apar situații de urgență generate de prezența sau atacul animalelor sălbatice, plus metode de reducere a pagubelor.

Echipa de interventie va fi formată din jandarmi, rangeri, paznici de vânătoare și alte persoane, cu experiență în gestionarea conflictelor generate de animalele sălbatice. Echipa va fi completată de un medic veterinar, pentru asistență de specialitate.

Credem cu tărie în dezvoltarea unei alternative minim invazive pentru a gestiona fauna sălbatică, cu condiția evidentă de a pune pe primul loc siguranța oamenilor și a proprietăților acestora. Ne dorim ca în zona fondurilor de vânătoare pe care le administrăm să reușim să reducem atât pagubele provocate de animalele sălbatice, cât și să le îndepărtăm de localități, într-o maniera care respectă viziunea noastră legată de relația om-animale sălbatice”, a declarat Adrian Aldea, biolog faună sălbatică, Fundația Conservation Carpathia.

De asemenea, ca măsuri suplimentare, vor fi distribuite localnicilor garduri electrice acolo unde situația o va cere și va fi făcut public un număr de telefon unde localnicii pot sesiza situații de urgență legate deanimale sălbatice în zona acoperită de echipa de intervenție rapidă.

Dezvoltarea acțiunilor destinate gestionării conflictelor om-animale sălbatice se realizează în cadrul proiectului „Creation of a Wilderness Reserve in the Southern Carpathian Mountains, Romania”, implementat de Fundația Conservation Carpathia în parteneriat cu ProPark Fundația pentru Arii Protejate, Conservation Capital (Marea Britanie) și Universitatea din Newfoundland (Canada).

Proiectul se va desfăşura în intervalul 2019-2023 cu sprijin financiar din partea Fundației Arcadia prin Endangered Landscapes Programme.

Principalul scop al proiectului este reconstructia habitatelor degradate și aplicarea unor măsuri de conservare care să permită refacerea proceselor naturale și care să creeze beneficii comunităților locale deopotrivă.

Principalele activități ale proiectului sunt legate de plantarea pădurilor tăiate și refacerea zonelor alpine cu jneapăn, bujor de munte, afin și merișor, iar pădurile de molid artificiale vor fi completate cu specii caracteristice tipului natural al pădurii existente în trecut.

Vor fi reintroduși zimbri și castori pentru creșterea diversității biologice, și vor fi identificate cele mai bune soluții pentru gestionarea conflictului om-animale sălbatice.

De asemenea, se va lucra aproape de comunitățile locale pentru a înțelege nevoile și opiniile oamenilor din zona de interes a proiectului, prin înființarea unui cadru de dialog și organizarea de evenimente locale. În plus, comunitățile locale vor beneficia gratuit de sprijin de specialitate în vederea solicitării de finanțări, compensații și subvenții, dar și pentru dezvoltarea unor afaceri locale verzi bazate pe natură.

spot_img

Ultimele știri