Specie nouă în fauna României. Un pescăruș american în Oltenia

in Biodiversitate 31 January 2017 123 Views

Fauna României s-a îmbogățit cu o nouă specie. Pentru prima oară, a fost observat un pescăruș nord american în România, au anunțat reprezentanții Societății Ornitorlogice Române. Este vorba despre pescărușul lui Franklin (Larus pipixcan), specie observată pentru prima oară pe 26 decembrie 2016, în județul Olt, la Slatina. Observația a fost făcută de unul din membrii fondatori ai Societății Ornitologice Române, Szabó József junior, alături de prietenul său, birdwatcher-ul Pál Lajos.

Pescăruș Franklin

Am ajuns aproape de orașul Slatina unde, înainte de intrarea în oraș dinspre Craiova, ne-am oprit la pod să mai aruncăm o privire pe lac înainte să se întunece. În fața noastră la vreo 100 de metri era un stol de 200-300 de exemplare de  pescăruși râzători (Larus ridibundus), iar pe apă stoluri răzlețe de rațe sunătoare. După ce am “scanat” cu binoclul lacul și nu mi-a sărit nimic în ochi, m-am hotărât să mă uit cu luneta la pescăruși, doar-doar găsesc vreunul cu inel color. Uitându-mă la picioarele roșii ale pescărușilor râzători din fața stolului, dintr-o dată am zărit un pescăruș care era diferit, într-o zonă cu mai puține păsări. Avea cioc negru, frunte albă, iar restul capului negru cu un inel orbital alb și cu o statură puțin mai mică, din câte am putut vedea, și spatele gri închis ca la un pescăruș sur (…) Am făcut puțin peste 200 de imagini, majoritatea catastrofale, dar la unele am reușit cumva să țin aparatul să nu se miște”, a povestit Szabó  József junior.

Pasărea a fost observată din nou abia după trei săptămâni cu ocazia Numărătorii de Iarnă a Păsărilor Acvatice –Midwinter WaterFowl Counts, program pan european de monitorizare a păsărilor sălbatice. Cei doi birdwatcheri au urmărit stolurile mari de pescăruși, care au un program bine definit –  ajung în fiecare seară cu 20-30 de minute înainte să se întunece de undeva din est și se așază apoi pe râu.

Se pare că ziua își găsesc un loc în afara Luncii Oltului unde, probabil, se hrănesc.

Pe Olt nu vedeam decât câteva zeci de exemplare de pescăruși râzători, iar seara se adună peste două-trei sute, în unele cazuri și mai mulți. Cine are timp, merită să caute specia care posibil iernează în zonă”, a mai spus Szabó  József junior.

Pescărușul lui Franklin

Pescărușul lui Franklin cuibărește în America de Nord și iernează pe coasta vestică a Americii de Sud. Anual sunt văzute exemplare și în Palearcticul de vest, dar sunt notate mai puțin de zece observații în fiecare an. Pe parcursul lunii decembrie 2016, specia a mai fost observată în Belgia și în Danemarca. Este una dintre puținele specii din avifauna originară de pe continentul American care a fost observată în țara noastră.

Comentarii

comentarii