Peste 2.000 de specii noi de fungi au fost descoperite în 2017

in Biodiversitate 14 September 2018 81 Views

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au descoperit 2.189 de specii noi de fungi ├«n 2017, printre care ╚Öi noi specii de ciuperci comestibile, conform unui nou raport care subliniaz─â importan╚Ťa vital─â a acestor organisme pentru ecosistemele din ├«ntreaga lume.

┬ę Royal Botanic Gardens Kew

Fungii stau la baza vie╚Ťii pe P─âm├ónt, av├ónd numeroase func╚Ťii benefice pentru ecosisteme. 90% dintre plante se bazeaz─â pe fungi pentru a se dezvolta. Ace╚Ötia au un rol esen╚Ťial ├«n descompunerea materiei moarte ╚Öi reciclarea nutrien╚Ťilor ╚Öi ofer─â oamenilor numeroase beneficii, fiind o surs─â important─â de hran─â pentru oameni din ├«ntreaga lume ╚Öi un ingredient important ├«n numeroase medicamente, inclusiv antibiotice.

Conform raportului publicat de Royal Botanic Gardens Kew din Marea Britanie, la care au contribuit peste 100 de oameni de ╚Ötiin╚Ť─â din 18 ╚Ť─âri, ├«n fiecare an sunt v├óndute ciuperci comestibile ├«n valoare de peste 30 de miliarde de lire sterline.

Alte specii de fungi, printre care ╚Öi specii de mucegai ╚Öi drojdie, sunt d─âun─âtoare plantelor, iar comer╚Ťul global duce la r─âsp├óndirea lor ├«n alte ╚Ť─âri. Cu toate acestea, doar 144.000 de specii de fungi sunt cunoscute ╚Ötiin╚Ťei, dintr-un num─âr total estimat la trei milioane.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au descoperit specii noi de ciuperci peste tot ├«n lume. Trei specii noi de g─âlbiori comestibili au fost descoperite ├«n Canada, iar alte noi specii de g─âlbiori au fost g─âsite ├«n Republica Central─â African─â ╚Öi Coreea de Sud. O nou─â specie de hribi a fost g─âsit─â ├«n India. ├Än 2013, cercet─âtorii au descoperit trei specii noi de hribi ├«ntr-o pung─â de ciuperci uscate chineze╚Öti achizi╚Ťionat─â ├«n Londra.

Green Report Shop Produse ECO

Printre noile descoperiri se numără trei specii noi de trufe negre găsite în Ungaria și 33 de specii noi de Agaricus în China, Thailanda, Brazilia, Spania și Italia.

Printre speciile necomestibile de ciuperci nou descoperite se numără 179 de specii din genul Inocybe în Australia, Europa și India. Unele dintre aceste ciuperci produc compuși halucinogeni ca psilocibina și muscarina.

Cercet─âtorii au g─âsit specii noi de mucegai ├«ntr-o varietate de medii. 37 de specii noi de mucegai Aspergillus au fost g─âsite ├«n soluri, ╚Ťesuturi vegetale, un rucsac pentru transportul copiilor, o pictur─â ├«n ulei, o unghie de om ╚Öi ├«n praful dintr-o locuin╚Ť─â. Un gen nou de mucegai a fost g─âsit ├«ntr-un apartament din Paris.

Autorii raportului au subliniat importan╚Ťa speciilor de fungi care pot ajuta plantele s─â supravie╚Ťuiasc─â secetelor sau care descompun reziduuri lemnoase de plante ├«n combustibil.

ÔÇ×Ca funda╚Ťie a ecosistemelor lumii, fungii ar putea de╚Ťine r─âspunsurile pentru tot, de la siguran╚Ťa alimentar─â ╚Öi biocombustibili la de╚Öertificare ╚Öi progrese medicale.ÔÇŁ, a declarat Kathy Willis, director ╚Ötiin╚Ťific la Kew.

Willis a avertizat c─â sunt necesare mai multe cercet─âri despre speciile periculoase de fungi.

ÔÇ×├Än ├«ntreaga lume exist─â o preocupare semnificativ─â legat─â de r─âsp├óndirea fungilor patogeni care devasteaz─â culturi agricole ╚Öi comunit─â╚Ťi de plante s─âlbatice, un pericol care pare s─â creasc─â odat─â cu schimb─ârile climatice.ÔÇŁ

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii