Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

115 specii noi de animale și plante, descoperite în zona Marelui Mekong din Asia

115 specii noi de animale și plante au fost descoperite în 2016 în zona Marelui Mekong, conform unui nou raport WWF. Printre ele se află trei mamifere, 11 amfibieni,  două specii de pești, 11 de reptile și 88 soiuri noi de plante.

Specii noi Marele Mekong Asia WWF
de Thomas Ziegler/WWF/PA

Aceste specii sunt deja amenințate de activitatea umană, cum ar fi distrugerea habitatelor naturale, braconajul și comerțul ilegal cu animale rare.

Șopârla crocodil și broasca țestoasă care se hrănește cu melci, printre descoperiri

Printre animalele descoperite în 2016 se află:

  • O șopârlă-crocodil vietnameză foarte rară (Shinisaurus crocodilurus vietnamensis), care trăiește în ape dulci și păduri din sudul Chinei și nordul Vietnamului. Este amenințată de distrugerea habitatului, minerit și colecționarea ca animal de companie;
  • Un liliac cu potcoavă de munte (Rhinolophus monticolus), care trăiește în zonele montane din Laos și Thailanda;
  • O broască țestoasă care se hrănește cu melci (Malayemys isan), identificată de un om de știință într-un târg din Thailanda. Este amenințată de infrastructură, în special de diguri și baraje;
  • Două specii de cârtițe (Euroscaptor orlovi și Euroscaptor kuznetsovi) care trăiesc în râurile din nordul Vietnamului;
  • O broască vivid colorată (Odorrana mutschmanni), amenințată de noile construcții de drumuri și exploatări miniere;
  • O specie de broaște și patru specii de plante descoperite în Myanmar, unde oamenii de știință bănuiesc că ar putea descoperi sute de specii noi.

Comerțul cu animale rare, un impediment major în calea eforturilor de conservare

Reprezentantul regional WWF pentru zona Marelui Mekong, Stuart Chapman, a declarat:

„Speciile din Marele Mekong merită protejate de colecționarii fără scrupule care sunt dispuși să plătească mii de dolari sau mai mult pentru cele mai rare, unice și amenințate specii.”

Reprezentanții WWF fac apel la guverne să ia măsuri drastice împotriva braconajului și să pună capăt piețelor ilegale de animale.

Zona Marelui Mekong, formată din Cambodgia, Laos, Burma, Thailanda și Vietnam, cuprinde o mulțime de specii rare și de ecosisteme complexe. Între 1997 și 2017, în regiune au fost descoperite 2500 de specii noi, iar WWF publică anual rapoarte cu noile descoperiri. Râul Mekong este al doilea în termeni de biodiversitate a peștilor după Amazon și adăpostește ultimele populații de delfini Irrawaddy.

spot_img

Ultimele știri