Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

15 specii rare sunt în pericol după scurgerea combustibilului din nava eșuată în Mauritius

Insula Mauritius, din Oceanul Indian, acolo unde a eșuat o navă care transporta 4.000 de tone de combustibil, este un punct de reper mondial pentru biodiversitate. 15 specii și habitate importante, aflate deja în pericol de dispariție, au fost direct afectate de scurgerea de petrol, iar ONG-urile fac eforturi disperate să le salveze.

Gecko ornamental de Zi (Phelsuma ornata). Foto: Mauritius Wildlife Foundation

Statul insular Mauritius a declarat urgență de mediu acum o săptămână, după ce o parte din cele 4.000 de tone de combustibil de pe nava MV Wakashio a început să se scurgă în apă. Vasul a eșuat pe 25 iulie într-un recif de corali și mii de locuitori au intervenit pentru a limita răspândirea combustibilului – au confecționat bariere plutitoare din suluri de material textil umplute cu paie, frunze, păr și sticle goale.

Deși mai multe specii rare au fost transportate în locații sigure imediat de la începerea scurgerii de petrol, pe 6 august, există îngrijorări tot mai mari că, atunci când operațiunea de curățare va fi finalizată, implicațiile pe termen lung ar putea fi devastatoare pentru biodiversitatea regiunii și a lumii, în special a plantelor și a vieții marine.

Ile aux Aigrettes, insula din statul insular în apropierea căreia a eșuat nava, este una dintre cele mai importante rezervații naturale din Oceanul Indian. Este o insulă de 25 de hectare situată la 625 de metri în larg și conține unele dintre cele mai rare specii de pe planetă, care nu se găsesc nicăieri în altă parte în Mauritius sau în lume. Fusese stabilit ca un loc de eliberare a speciilor salvate de la dispariție.

Rezervația naturală de aici a fost protejată, prima dată, în 1965 și a fost condusă, din 1985, de ONG-ul local Mauritius Wildlife Foundation, care a transformat zona în refugiu pentru stabilizarea și restabilirea speciilor pe cale de dispariție într-un cadru endemic.

Fody de Mauritius (Foudia rubra). Foto: Mauritius Wildlife Foundation

„Refugiul din reciful de corali era considerat cel mai sigur loc pentru a proteja aceste specii de influența omenirii. Evenimentele din ultimele zile arată exact contrariul”, notează jurnaliștii de la Forbes.

Mauritius are o floră bogată și diversă, cu peste 670 de specii de plante cu flori din care 315 se găsesc doar aici. Aproximativ 200 de specii de plante dintre cele endemice sunt amenințate și aproximativ 50 de specii mai au doar cel mult 10 indivizi în sălbăticie.

Mauritius Wildlife Foundation desfășoară 40 de programe de conservare pentru a ajuta diferite specii pe cale de dispariție. 15 dintre acestea sunt direct afectate de scurgerile de combustibil de pe nava Wakashio.

Printre acestea se numără ultimul petic de pădure nativă bogată în abanos, copaci rari, porumbelul roz de Mauritius (în 1991 mai erau doar 10), pasărea Fody de Mauritius (Foudia rubra), pasărea Mauritius Olive White-eye (Zosterops chloronothos), țestoasele uriașe Aldabra și reptile precum Gecko ornamental de Zi (Phelsuma ornata) sau Gecko de Noapte (Nactus coindemirensis).

Țestoasă Aldabra. Foto: Mauritius Wildlife Foundation

Locul unde a eșuat nava Wakashio găzduiește două situri de protecție a zonelor umede UNESCO Ramsar, atestare care arată unicitatea și importanța biologică a acestei regiuni. Primul este Pointe d’Esny Wetland, caracterizat prin pădurea de mangrove care conține multe specii rare de plante de mangrove. Acestea oferă habitate pentru fluturii endemici rari și protejați din regiune.

Pădure de mangrove. Foto: Oana Racheleanu

Al doilea sit UNESCO de protecție a zonelor umede Ramsar este Blue Bay Marine Park. Diversitatea de corali de 38 de specii de corali din 28 de genuri și 15 familii sprijină peste 233 de specii de pești, 201 specii de moluște cu cochilie, precum și țestoasa verde pe cale de dispariție, care își depune ouăle în nisipul Golfului. De asemenea, aici se găsește și cel mai mare Coral Creier din Oceanul Indian, estimat a avea în jur de 1.000 de ani și 7 metri lățime.

În plus, costa de sud-est a Mauritius este cunoscută pentru grupuri de delfini, rechini, pisici de mare și migrația sezonieră a balenelor.

Cei care vor să ajute pot să doneze către ONG-ul Eco-Sud, din Mauritius, care desfășoară acțiuni de curățare, dar și proiecte de conservare pe termen lung și cercetare despre impactul pe care îl va avea petrolul asupra mediului. De asemenea, puteți dona către Mauritian Wildlife Foundation și Greenpeace Africa. Există și o petiție care cere Națiunilor Unite să intervină în eforturile de curățare a combustibilului.

spot_img

Ultimele știri