Starea climei: Începutul anului 2019, marcat de temperaturi ridicate ale Pământului și oceanelor

2019 ar putea fi al doilea sau al treilea cel mai cald an înregistrat vreodată, conținutul de căldură al oceanelor a atins un nou record la începutul acestui an, iar gheața marină de la poli a atins noi recorduri negative, conform noului raport Carbon Brief privind starea climei.

Conform raportului State of the Climate, nivelul mării continuă să crească în 2019, fiind cu aproximativ 8.5 centimetri mai ridicat decât la începutul anilor 1990. În primele luni ale acestui an, conținutul de căldură a oceanelor a atins noi recorduri.

Concentrațiile de metan atmosferic au crescut la o rată accelerată, atingând noi recorduri în ultimele luni. Deși CO2 este cel mai mare factor care contribuie la creșterea temperaturilor globale, metanul este al doilea cel mai important. Concentrațiile de metan atmosferic au avut o creștere notabilă în ultimii patru ani, iar oamenii de știință nu știu clar motivele pentru această accelerare.

Unele studii au sugerat că zonele umede și cultivarea orezului sunt principalul motiv pentru creșterea emisiilor de metan, iar alți oameni de știință sugerează că extinderea metodelor neconvenționale de extracție a petrolului și a gazelor joacă un rol la fel de important ca agricultura.

Gheața marină din Arctica și Antarctica a atins noi recorduri negative. În Arctica, gheața marină a atins un nou record negativ luna trecută, iar în Antarctica, în luna ianuarie.

Bazat pe temperaturile din prima parte a anului, 2019 ar putea fi al doilea sau al treilea cel mai cald an înregistrat vreodată, însă există posibilitatea că va fi cel mai cald an.

Conform datelor NASA, 2019 a avut a treia cea mai caldă temperatură medie între ianuarie și martie. Însă în acest an, fenomenul El Niño ar putea amplifica încălzirea. Conform prognozelor, El Niño va continua pentru restul anului.

spot_img

Ultimele știri