Start la “Rabla 2014”! 20.000 de tichete, cu un buget total de 140 milioane lei

in Legislatie 5 March 2014247 Views

Începând de miercuri, 5 martie 2014, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice (MMSC), împreună cu Administrația Fondului pentru Mediu, supune dezbaterii publice proiectul de Ordin al ministrului Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto Național.

Proiectul se află postat pe site-urile instituțiilor, la adresele www.mmediu.ro  și www.afm.ro., se arată într-un comunicat al MMSC.

 

Ce este nou în Programul Rabla 2014?

Pentru prima dată,  tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor;

–  În program vor intra și mașini cu o vechime mai mare sau egală cu 8 ani;

Vor fi disponibile 20.000 de tichete, cu un buget total de 140 milioane lei.

În urma analizei făcute cu privire la desfășurarea programului Rabla în ultimii ani, pentru 2014 au fost aduse modificări majore în desfășurarea lui. Astfel, în acest an, persoanele fizice care doresc să beneficieze de un tichet electronic se vor adresa direct producătorilor/dealerilor validați în program.

De asemenea, persoanele fizice și juridice, precum și instituțiile publice care dețin autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu 8 ani de la anul fabricației se pot înscrie în program.

 Administrația Fondului pentru mediu va aloca un număr de 20.000 tichete, bugetul total fiind de 140 milioane lei. Pentru prima dată tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmând să fie alocate electronic în sistemul informatic al AFM. De asemenea, se va utiliza un singur tichet electronic pentru achiziționarea unui autovehicul nou, Valoarea acestuia este de 6.500 lei”, se arată in același comunicat.

Pentru stimularea achiziționării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei pentru:

• achiziționarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6;

• achiziționarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii ce CO2 mai mică de 100g/km;

• achiziționarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Distribuirea tichetelor

 Tichetele alocate pentru persoanele fizice vor fi distribuite pe fiecare județ, în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflat în evidențele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. La nivelul fiecărui județ, vor fi repartizate în mod egal între punctele de lucru aparținând producătorilor validați și situate în respectiva unitate teritorială.

Pentru persoanele fizice, sesiunea de finanțare va fi organizată în patru etape, fiecare etapă având o durată de câte 60 zile.

În prima etapă, toate tichetele alocate destinate persoanelor fizice vor fi repartizate pe fiecare județ, în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflat în evidențele DRPCIV.

În a doua etapă, tichetele aferente fiecărui județ rămase neutilizate, precum și cele alocate pentru care s-au anulat notele de înscriere, vor fi redistribuite în mod egal între punctele de lucru aparținând producătorilor validați din respectiva unitate teritorială.

În a treia etapă, tichetele rămase se împart, în mod egal, între punctele de lucru ale producătorilor validați din județul respectiv. În această etapă, orice producător validat poate ceda tichetele alocate în favoarea unui alt producător validat, cu obligația de a informa,  în prealabil,  Administrația Fondului pentru Mediu.

În ultima etapă, tichetele rămase se vor împărti în mod egal, între punctele de lucru. P0ot participa doar producătorii validați care, în etapa a treia, au consumat toate tichetele alocate.

În cazul în care la sfârșitul ultimei etape vor rămâne tichete neutilizate, acestea vor fi anulate.

Calendarul Programului Rabla din acest an va fi comunicat ulterior pe site-urile MMSC si AFM.

Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto, cunoscut în special sub numele “Programul Rabla”, este un program guvernamental susținut din fonduri alocate de Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, prin Administrația Fondului pentru Mediu.

Comentarii

comentarii