Un startup japonez transformă deşeurile din palmier în chimicale valoroase

Startup-ul japonez biotehnologic Green Earth Institute doreşte să se extindă în Asia de Sud-Est cu o uzina care fabrică înlocuitori petrochimici din biomasă.

Compania intenționează să înceapă producția în Malaezia începând din 2022 și încearcă să lanseze proiecte similare în alte părți ale regiunii.

Înființată în 2011 cu fonduri de la Universitatea din Tokyo și de la PNB Group din Malaezia, printre altele, GEI vede o piață în refolosirea deșeurilor pentru a crește rentabilitatea și durabilitatea plantațiilor de palmier.

Compania încearcă să colaboreze cu proprietarii de plantații locale, cum ar fi Sime Darby, pentru a ajuta la fluctuațiile de preț de pe piața de ulei de palmier, precum și pentru a atenua preocupările legate de mediu. Sime Darby a stabilit deja o experiență de lucru cu bio startupuri, cum ar fi Japonia Chitose Bio Evolution și America Verdezyne.

Fabricarea de produse biobazice este o afacere riscantă din cauza dificultății de a scoate profit, potrivit CEO-ului GEI, Tomohito Ihara. Dar tehnologia companiei necesită cantități relativ mici de biomasă pentru a produce substanțe chimice de înaltă valoare, a spus el, fiind astfel mai rentabilă decât alte tehnologii.

De exemplu, tehnologia GEI poate produce alanină și valină, care sunt adesea utilizate pentru fabricarea detergenților și a hranei pentru animale. Aceste substanțe chimice sunt mai greu de produs decât etanolul, şi se vând la prețuri de aproximativ trei până la cinci ori mai mari.

Compania dezvoltă, de asemenea, tehnologii pentru a produce alte substanțe chimice de înaltă valoare.

În Malaezia, GEI va utiliza trunchiuri de palmieri și ciorchini de fructe goale, ambele fiind deseori aruncate sau folosite pentru a genera energie. Compania estimează că are nevoie de aproximativ 100.000 de tone de trunchiuri de palmier anual pentru a fi profitabilă, la vânzări de aproximativ 1 miliard de yeni (9 milioane de dolari).

Potrivit unui raport al Inkwood Research din SUA, piața globală a produselor chimice biologice presupune o rată anuală de creștere de 16,6% între 2019 și 2027, deoarece țările promovează sustenabilitatea, iar prețurile petrolului brut continuă să fluctueze.

GEI colaborează deja cu alte companii pentru a folosi porumbul, folosindu-se pe scară largă în produsele alimentare și rețelele de distribuție stabilite.

Dar utilizarea trunchiurilor de palmier reprezintă un nou pas pentru asigurarea biomasei care nu concurează cu alimentele. Startup-ul are în vizor alte mari surse de biomasă, cum ar fi deșeurile agricole din China.

În Japonia, GEI colaborează cu compania Japan Airlines pentru a dezvolta combustibili biojet din haine uzate. De asemenea, GEI a anunțat săptămâna trecută că a obținut noi finanțări din partea Japoniei pentru dezvoltarea energiei electrice.

spot_img

Ultimele știri