Opt state europene propun utilizarea a 25% din bugetul UE pentru combaterea schimb─ârilor climatice

in Legislatie, Schimb─âri Climatice 13 May 2019 106 Views

Opt state europene au cerut dezvoltarea unei strategii ambi╚Ťioase de combatere a crizei climatice, care prevede emisii zero net p├ón─â ├«n 2050 ╚Öi dedicarea unei p─âtrimi din bugetul UE pentru m─âsuri de mitigare ╚Öi adaptare la schimb─ârile climatice.

Conform declara╚Ťiei comune, UE ar trebui s─â aib─â emisii de gaze cu efect de ser─â zero net p├ón─â ├«n 2050 cel t├órziu ╚Öi s─â investeasc─â 25% din buget pentru m─âsuri de combatere a schimb─ârilor climatice, relateaz─â BBC News.

Declara╚Ťia a fost semnat─â de Fran╚Ťa, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania ╚Öi Suedia.

Grupul spune c─â planul lor poate ÔÇ×merge m├ón─â ├«n m├ón─â cu prosperitateaÔÇŁ ╚Öi poate ÔÇ×stabili un exemplu de urmat pentru alte ╚Ť─âri.ÔÇŁ

Cele opt ╚Ť─âri sus╚Ťin c─â schimb─ârile climatice au ÔÇ×implica╚Ťii profunde pentru viitorul umanit─â╚ŤiiÔÇŁ ╚Öi c─â impacturile sale sunt deja vizibile. De asemenea, cet─â╚Ťenii statelor sunt ├«n mod clar ├«ngrijora╚Ťi, dup─â cum au ar─âtat protestele climatice recente ╚Ťinute de tineri.

ÔÇ×Bugetul UE care este ├«n curs de negociere va fi o unealt─â important─â ├«n acest sens: cel pu╚Ťin 25% din cheltuieli ar trebui s─â fie alocate proiectelor de combatere a schimb─ârilor climatice.ÔÇŁ

De asemenea, ╚Ť─ârile cer ca bugetul UE s─â nu finan╚Ťeze niciun proiect care ar contribui la emisiile de gaze cu efect de ser─â. Grupul vrea ca UE s─â anun╚Ťe o politic─â de zero emisii p├ón─â ├«n 2050 la summit-ul climatic ONU din luna septembrie.

╚Üinta unei Europe neutre din punct de vedere a carbonului nu este nou─â, fiind propus─â prima oar─â de c─âtre Comisia European─â ├«n noiembrie 2018. ├Äns─â asemenea propuneri au nevoie de sus╚Ťinerea Parlamentului European ╚Öi de aprobarea Consiliului European pentru a fi implementate ├«n fiecare stat membru.

Mai multe ╚Ť─âri europene se opun consolid─ârii angajamentelor actuale. Printre ele se num─âr─â ╚Öi Germania, care se teme c─â m─âsurile ar putea afecta industria, precum ╚Öi Polonia, care ├«nc─â se bazeaz─â pe c─ârbune pentru generarea energiei electrice.

Comentarii

comentarii