Raport: Majoritatea statelor membre ale UE nu sunt în grafic pentru a reduce până în 2030 poluarea atmosferică

in EcoLIFESTYLE, Poluare 26 June 2020 103 Views

Comisia Europeană a lansat primul raport de evaluare a punerii în aplicare a Directivei privind angajamentele naţionale de reducere a emisiilor (Directiva NEC), potrivit căruia majoritatea statelor membre riscă să nu își respecte angajamentele de reducere a emisiilor asumate pentru 2020 sau 2030.

├Än conformitate cu primul raport al Comisiei de evaluare a punerii ├«n aplicare a Directivei privind angajamentele na╚Ťionale de reducere a emisiilor (Directiva NEC), care a fost publicat vineri, majoritatea statelor membre risc─â s─â nu ├«╚Öi respecte angajamentele de reducere a emisiilor asumate pentru 2020 sau 2030.

ÔÇ×De╚Öi unele state membre aplic─â bune practici care ar trebui s─â fie o surs─â de inspira╚Ťie pentru celelalte state membre, raportul eviden╚Ťiaz─â necesitatea unor m─âsuri suplimentare de reducere a polu─ârii atmosferice. ├Än urma evalu─ârii primelor programe de m─âsuri adoptate de statele membre pentru controlarea emisiilor atmosferice, se constat─â c─â este necesar─â ├«mbun─ât─â╚Ťirea punerii ├«n aplicare a noilor norme europene privind aerul curat. Statele membre trebuie s─â ├«╚Öi intensifice eforturile ├«n toate sectoarele pentru a se asigura c─â cet─â╚Ťenii lor pot respira un aer curat, prevenind astfel afec╚Ťiunile respiratorii ╚Öi decesul prematur provocate de aerul poluatÔÇŁ, se arat─â ├«n raport.

ÔÇ×Acest raport transmite un mesaj clar. ├Än ├«ntreaga Europ─â, prea mul╚Ťi cet─â╚Ťeni sunt ├«nc─â expu╚Öi la riscuri din cauza aerului pe care ├«l respir─â. Avem nevoie de m─âsuri mai eficace pentru a reduce poluarea ├«n numeroase state membre ╚Öi pentru a combate emisiile atmosferice ├«n toate sectoarele, inclusiv ├«n agricultur─â, transporturi ╚Öi energie. Acum este momentul cel mai propice pentru a schimba lucrurile: investi╚Ťiile ├«n asigurarea unui aer mai curat sunt investi╚Ťii ├«n s─ân─âtatea cet─â╚Ťenilor ╚Öi ├«n protejarea climei ╚Öi reprezint─â exact impulsul de care are nevoie economia noastr─â pentru a se redresa. Pe baza acestui ra╚Ťionament a fost conceput Pactul verde european, iar mediul ├«nconjur─âtor are nevoie tocmai de acest tip de logic─âÔÇŁ, a transmis Comisarul UE pentru mediu, oceane ╚Öi pescuit, Virginijus Sinkevi─Źius.

Pe l├óng─â acest raport privind punerea ├«n aplicare, Comisia a publicat vineri ╚Öi analiza realizat─â de consultan╚Ťi cu privire la programele na╚Ťionale de control al polu─ârii atmosferice ╚Öi la proiec╚Ťiile de emisii ale fiec─ârui stat membru, precum ╚Öi un raport orizontal la nivelul UE ├«n care sunt reunite aceste informa╚Ťii.

ÔÇ×Comisia va continua s─â monitorizeze ╚Öi s─â sus╚Ťin─â eforturile na╚Ťionale ├«n acest sens, prin intermediul unor instrumente financiare ╚Öi nefinanciare. Sunt necesare eforturi ├«n special ├«n domeniul agriculturii pentru a reduce emisiile de amoniac, care reprezint─â problema de punere ├«n aplicare cea mai frecvent─â ╚Öi cea mai grav─â ├«n ├«ntreaga UEÔÇŁ, mai arat─â raportul.

Directiva privind angajamentele na╚Ťionale de reducere a emisiilor, care a intrat ├«n vigoare la 31 decembrie 2016, este principalul instrument legislativ de realizare a obiectivelor pentru 2030 ale programului ÔÇ×Aer curat pentru EuropaÔÇŁ. Odat─â ce va fi pus─â ├«n aplicare pe deplin, directiva ar reduce cu aproape 50% impactul negativ asupra s─ân─ât─â╚Ťii al polu─ârii atmosferice p├ón─â ├«n 2030 ╚Öi ar aduce beneficii substan╚Ťiale pentru mediu ╚Öi clim─â.

Directiva stabile╚Öte angajamentele na╚Ťionale de reducere a emisiilor pentru perioada 2020-2029, precum ╚Öi angajamente mai ambi╚Ťioase pentru perioada de dup─â 2030 ├«n ceea ce prive╚Öte cinci poluan╚Ťi atmosferici importan╚Ťi: oxizii de azot (NOx), compu╚Öii organici volatili nemetanici (COVnm), dioxidul de sulf (SO2), amoniacul (NH3) ╚Öi particulele fine (PM2.5).

Respectarea angajamentelor de reducere a emisiilor pentru 2020 va fi verificată în 2022, atunci când vor fi disponibile inventarele emisiilor pentru 2020.

Raportul privind punerea ├«n aplicare a Directivei privind angajamentele na╚Ťionale de reducere a emisiilor va fi completat ulterior, ├«n cursul acestui an, prin a doua evaluare prospectiv─â privind aerul curat, ├«n care vor fi prezentate rezultatele actualizate ale modeliz─ârii privind m─âsura ├«n care UE ╚Öi statele sale membre sunt ├«n grafic pentru a-╚Öi ├«ndeplini obiectivele privind aerul curat stabilite pentru 2030 ╚Öi pentru anii urm─âtori.

Comentarii

comentarii